Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Сторого забранено! Да казвате на журналистите как да си вършат работата

150

Снимка: Shutterstock

В бизнеса с връзки с обществеността има едно популярно твърдение – рекламирането е скъпо, текстът с похвала е безценен.

В повечето случаи читателите вярват много повече на материалите с положително съдържание за дадена компания, отколкото на която и да е рекламна снимка. Дори когато едни и същи факти са представени в статия и в реклама.

Позитивното новинарско отразяване в уважаваните вестници тежи в злато, коментира Сюзън Фрийдмън в MarketingAbout. Въпреки това много PR специалисти не успяват ефективно да работят с медиите.

Кое е препоръчително и кое играе лоша роля в комуникацията на връзките с обществеността и журналистите? Авторката говори за 5 позволени и 5 забранени начина на работа на PR-професионалистите в това общуване:

Да, напишете си домашното преди да организирате събитие. Помислете предварително за няколко ъгъла в съобщението ви, които могат да го представят като новина. Съберете актуална, точна информация като статистически данни и факти, представяния на най-новите технологични продукти, мода, теории.

Не опитвайте да решавате вместо журналиста каква история той ще представи. Наистина, сигурно някои от фактите ви се струват изключително интересни, но журналистът трябва да реши какъв ще е центърът на новината.

Създайте си активна работна връзка с пресата. Опитайте да се запознавате лично с редакторите и авторите. Бъдете източник за тях, който е винаги готов да ги снабди с информация и е приятелски настроен.

Не пренебрегвайте "малкия" човек! Това, че някой пише за регионалното вестниче на един от най-малките градове в страната не означава, че трябва да омаловажавате влиянието му. Опитът сочи, че същият журналист може да стане един от най-влиятелните редактори в бъдеще, а тези хора, заради професията си, умеят да помнят случки по-добре от всеки друг.

Направете си сбор с подробна информация за дейността на компанията или организацията. Отбележете източниците, за да могат да бъдат проверени. Включете в нея всичко, което може да интересува или на пръв поглед никога да не заинтересува някой. Данни за методите на доставка на продуктите, за каналите на комуникация, история, научни разработки, каузи, корпоративна структура, изпълнителни директори в миналото, децата им – всико, всичко.

Не слагайте в прессъобщенията си цялата тази информация. Само най-основното и представяне на компанията.

Положете всички усилия да популяризирате дейността на компанията или организацията чрез всякакъв вид присъствие, включително в инициативи на други компании, освен на медиите.

Не организирайте пресконференция „просто така“, за да се чуе за вас. Направете го само, ако имате да кажете нещо значимо, актуално и голямо като представянето на нов продукт или откриването на работни места.

Спазвайте обещанията си. Ако сте помогнали в насрочването на интервю, бъдете там в уречения ден и час. В случай, че сте обещали на репортер да му изпратите материали – направете го задължително и възможно най-бързо. Обещаните снимки трябва да бъдат описани от вас.

Никога не изхождайте от презумпцията, че журналистът знае всичко за индустрията ви, особено ако работи за ежедневно печатно издание с общ профил. Избягвайте в говоренето си с медиите специфичния за бранша ви жаргон. Ако го използвате, задължително го обяснете.

още по темата
още от ПР и събития
22
Петък
Март