Затвори

Много шум за нищо - няколко гръмки бизнес истории, които се провалиха (втора част)

Снимка: YouTube

През 2018 г. имаше много истории за стартъп успехи от целия свят - вдъхновяващи и силни. Но имаше и някои отчетливи примери, че големите обещания и гръмки истории понякога са последвани от провал. 

Изданието Inc.com разказва за някои от най-изявените и сдобили се с негативна публичност примери. Ето още два от тях. 

Куфарите Raden

Понякога дори идеята да е революционна, ако няма благоприятна околна среда сред другите индустрии за реализацията ѝ, интересът на хората не е достатъчен да я задържи на върха.

Основан през 2015 г., Raden беше стартъп от Ню Йорк, който предлагаше малки куфари за пътуване с няколко необикновени свойства - те имаха сензор за тегло, можеха да зареждат батериите на телефони, даваха сведения за локация и можеше чрез Bluetooth собственикът им да се свързва с тях. Това ги правеше много атрактивни за пътниците, които пътуваха със самолети и прекарваха време по летища. Компанията успя да събере 30 млн. долара от финансиране, за да произвежда умните си куфари. Но после нещо се обърка.

През декември 2017 г. някои от големите авиокомпании в САЩ обявиха, че ще забранят смарт багажите на борда им, в които има невъзможни за премахване литиево-йонни батерии. И така, през месец май 2017 г. Raden вече беше прекратила напълно бизнес операциите си.

Като причина мениджмънтът посочи суровите регулаторни мерки в средата, в която трябва да се реализират продуктите ѝ. 

......

Прочутата измама на Theranos

Тази история е добре позната на целия свят, но през 2018 имаше и последвало негативно развитие. 

През септември "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че стартъпът за иновативни кръвни тестове, който някога се оценяваше на над 9 млрд. долара и се сдоби с огромна публичност из целия свят, ще прекрати дейност завинаги. Този ход бе единственият възможен, след като федералните прокурори на САЩ повдигнаха обвинения срещу основателката на компанията Елизабет Холмс и изпълнителния директор под нея в йерархията, твърдейки, че двамата са измамили инвеститори с близо 1 млрд. долара, предлагайки устройства, които всъщност не работят така, а също и са излъгали лекари и пациенти.

Продължава на следващата страница.

още по темата
още от ПР и събития