Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Тяхното спокойствие движи прогреса

Снимка: Shutterstock

Вътрешната комуникация в хиляди компании се стреми да убеждава и полезно да информира служителите за инициативите и ползите, които им предоставя бизнеса. Да ги кара да се чувстват като част от една общност и да показва редовно и постоянно, че работодателят мисли за тях. Че те са част от една обща мрежа под шапката на бранда. 

Бизнесът трябва да прави всичко възможно служителите да се чувстват добре и щастливи. Спокойните служители създават приятна работна среда. По-продуктивни са, по-идейни. Склонни са да сътрудничат. Колкото повече от хората на една компания се чувстват добре в нея, толкова повече намалява текучеството, налага се по-малко реорганизация. До тези изводи достигна преди време изследване на проф. Тереза Амабайл от Харвардския университет, проведено съвместно с невзаивисмия изследовател Стивън Джей Крамер.

Проучването показва, че в дните, когато служителите се чувстват добре, прогресът им в работата е бил 76% а степента на сътрудничество – 53%. Тези числа значително спадат в лошите им дни. Когато хората са се чувствали нещастни на работа прогресът им е бил едва 25%, а сътрудничеството – 43.

Вечният въпрос е кое прави служителите щастливи и спокойни, за да може числата на прогреса да светят винаги в зелено? Джил Гейслър изследва този въпрос и предлага своята гледна точка в книга по темата. Тя смята, че има три основни неща, които гарантират, че служителите се чувстват добре на работа и ги препоръчва на всеки бизнес. Ето какви са те:

1. Учител, който го е грижа. По-спокойните служители са тези, които чувстват, че имат зад гърба си ментор. В представите им той е човек на тяхна страна с повече опит в работата и повече стаж на работното място. По-уверени са, щом е до тях в работния ден. Оттук следва и усещане, че шефът им знае силните им страни, надеждите и мечтите им. Цялото това позитивно чувство е подкрепено от много разговори лицде в лице, не само имейли.

още по темата
още от Мениджмънт
14
Събота
Декември