нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Хенри Форд впечатлен от българин

Мито Орозов, чиито кабриолети  впечатляват дори Хенри Форд

Великият американец възлага на Мито Орозов да прави купета за прочутия "Форд Т"

Легендарният Хенри Форд е много приятно изненадан от кабриолетите, които прави българинът Мито Орозов. И му възлага да прозвежда купета за прочутия модел автомобили "Форд Т". Великият американец вижда продуктите на българина по време на Балканското изложение в Лондон през 1907 г. Така започва една малко известна история за българска следа в колите "Форд". За съжаление, за отминалите над 100 години са се запазили малко подробности от съвместния българо-американски проект. Но сам по себе си този факт е достатъчно впечатляващ и говори за високото качество, което е имало нашето производство по това време.

Знае се обаче, че Мито Орозов дълго време е бил чирак на Ангел Йоцов. Ангел е коларо-железар и е сред първите занаятчии в България, които започват да правят файтони и кабриолети. След Освобождението през 1878 г. става народен представител. Когато се впуска в тази дейност, прехвърля бизнеса си на дотогавашния си помощник Орозов.

Но кой е Ангел, който взема това мъдро решение? Той е от известния род Йоцови - няколко поколения търговци, развили бизнес в половин Европа.

В историята на тази преминала през годините с успех бизнес фамилия има драматични обрати, предприемачески нюх, големи обороти и пари. Всъщност много пари. Основател на рода е Йосиф от Етрополския Балкан. По време на робството турците запалили дома и избили семейството му. Единственият спасил се е синът Димитър. Той се заселва в покрайнините на Враца през 1817 г. и непрекъснато мисли как да отмъсти за жестокостите. Създава чета и успява да накаже намесените в зверството турци. По-късно се отдава на земеделски труд, живее в селата с екзотичните имена Пудрия и Краводер.

Търговският талант се проявява в сина му, който също се казва Димитър. Той завърта продажби на различни стоки из балканските села. Замогва се и става зет на един от врачанските първенци по онова време - хаджи Антоний. Димитър има трима сина - Ангел, Константин и Иван. Когато през 1887 г. във Враца започва да се строи църквата "Свети Николай", същият Ангел, за когото стана дума по-горе, дарява 800 златни турски лири, останали от баща му и от отмъстителния му дядо. После оставя бизнеса си на Мито Орозов и става депутат. Мито не само впечатлява Хенри Форд в Лондон, но спечелва много клиенти и пари, както и награди от изложби в Пловдив, Русе и Плевен. Третият син, Иван, кротко си гледа търговията, от която припечелва колкото да изхранва голямото си семейство. Тримата му сина обаче стават големи предприемачи. Димитър, Христо и Крум основават "Братя Йоцови и сие" - една от големите фирми за износ на българска селскостопанска продукция. Това се случва веднага след Първата световна война. Димитър се жени за австрийката Мария Тийдеман и решава, че фирмата може да продава български продукти в Австрия и Германия. Компанията отваря офиси във Виена и Берлин. Тук се намесва друг Димитър от рода, който е братовчед на братята и син на чичо им Ангел. С връзките и контактите си той проправя пътя на своите роднини. Кариерата му е впечатляваща - секретар на Българската екзархия, депутат във Великото народно събрание през 1911 г. и консул в Италия, Гърция и Германия. Негово дело са "Съвети към сина" на Фердинанд, които записва от бившия български монарх през 1938 г. в имението му в Кобург.

Интересни документи за дейността на фамилната фирма пази Държавният архив в София. Офисът на Димитър Иванов Йоцов е в хотел "Централ". При регистрацията на виенския клон на фирмата той записва като предмет на дейност "търговия със земеделски продукти, фуражи, дивеч и домашни птици, овощия, зеленчуци, зеленчукови консерви, южни и сушени плодове". Почти веднага става член на австрийското сдружение на търговците и е включен в регистъра на занаятите на Австрия.

За да тества бизнеса във Виена, Димитър най-напред изнася

3 тона яйца. Начинаещият търговец установява, че пазарът реагира добре. Увеличава количествата непрекъснато и в началото на 30-те години износът достига 854 тона. През 1935 г. само за Австрия семейната фирма на братя Йоцови е изпратила 234 вагона с яйца. Димитър бързо намира контрагенти в Лайпциг, Цвикау, Мюнхен, Берлин, Дортмунд, Манхайм. Скоро поглежда и към Чехия, Швейцария, Италия и Испания.

Фирмата се развива добре и печели търг за доставка на машини за барут за новооснованата фабрика в Казанлък, днес завод "Арсенал". Наред с това разширява и търговията със селскостопанска продукция. Започва да изнася свинско месо и овче сирене за Германия, орехови ядки за Австрия и кокошки за Италия. Бизнесът процъфтява до 1938 г., когато започват събитията в Европа. След аншлуса на Австрия към Германия в специален закон се регламентира печалбата от 100 яйца. Тя е 50 пфенинга. През 1942 г. братята Христо и Крум се отделят от Димитър. Тогава той прави равноправен съдружник съпругата си Мария. След

9 септември 1944 г. остава в Австрия. А граденото през годините от братята Йоцови, както контактите и бизнес връзките, замират. Великите търговци са принудени да прекратят дейността си.  

Автор: Григор Николов
още от Преди първия милион