нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Ако излизането от кризата е U-образно, поне 3-4 години ще има затруднения за наемане на работници

Снимка: Thomas Lohnes/Getty Images

Ако излизането от кризата е U-образно, поне 3-4 години ще има затруднения за наемане на работници. Това мнение изрази пред БНР Аркади Шарков от Експертния клуб за икономика и политика.

С разхлабването на мерките правителството следва един тренд, който беше постепенно и бавно наложен от други държави от Европейския съюз. От петък за понеделник обаче се получава „шоково разхлабване във всеки един аспект“.

Според Шарков разговорът за разхлабването на мерките е трябвало да се случи седмица или две по-рано със задаването на определени дати, „за да се подготвят както хората, така и бизнесът, че седмица, две или по-късно в определен план и порядък ще бъдат разхлабени мерките“.

Шарков не смята за удачен вариант рязкото разхлабване под натиска на групи по интереси, както по думите му се е получило в случая. Планът на правителството е седмица за седмица, а трябва да има дългосрочна рамка и перспектива, смята той.

В периода след т.нар. пандемия трябва да се разположат реалните мерки, които ще върнат икономиката в релси, уточни той. Трябва да има план дори не за следващите няколко месеца, а за следващите няколко години, подчерта Шарков.

„Немалка част от бизнеса затвори, уволни хора – говорим за микро, малък и среден бизнес. Що се касае до отново отварянето му, това не зависи от помощи, финансови, колкото зависи от премахването на данъчни и осигурителни тежести от страна на държавата. В следващите няколко месеца, ако правителството наистина желае да отвори икономиката, да позволи да се развие наново бизнесът, би следвало да замрази примерно повишаването на осигуровките, би следвало да замрази покачването на минималната работна заплата, която би попречила на някои бизнеси да плащат на повече работници, отколкото имат възможност. Ако говорим за микро и малък бизнес, би вдигнало прага за регистрация по ДДС, за да даде глътка въздух на всеки бизнес, който иска отново да стъпи и да навлезе на пазара“, коментира Шарков.

Да се надяваме излизането от кризата да бъде V-образно, а не U-образно, подчерта експертът. Според Аркади Шарков V-образното излизане ще бъде по-рязко и в рамките на година - година и половина работниците ще могат отново да бъдат назначени. Ако е U-образно и стагнацията продължи по-дълго, тоест при по-дълъг престой в платото на кризата, тогава очакванията на експертите са поне 3-4 години да има затруднения за наемане на нови работници.

Със сигурност ще се наложи актуализация на бюджета на НЗОК, подчерта Шарков и уточни, че прогнозираната актуализация е поне с 10 до 15%.

Следва икономическа криза, тя неминуемо идва, отбеляза Аркади Шарков, който не изключва и друга актуализация на държавния бюджет до края на годината.

„Не се знае какво се очаква като икономическа обстановка от август и септември нататък. Дори в момента е трудно да се прогнозира това. Правителството се подготвя, ако ситуацията се усложни, да изтегли и нов външен дълг. Вероятно е възможно. Много зависи и от начина, по който ще се развие самата криза.“

още от Работа