нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Основните умения, които ще търсят работодателите след COVID-кризата

Shutterstock

Коронавирусът разтърси пазара на труда по целия свят. Резки скокове на безработицата бяха първото, но и очертаващо се като едно от продължителните последствия на COVID-кризата. Много от хората, останали без работа се чувстват обезсърчени от внезапно нарасналата конкуренция в битката за работно място.

На база своя опит и наблюдения над работодателите в 60 пазара, световният лидер в HR решенията Adecco Group създаде кратко ръководство в помощ на търсещите нова работа с най-важните насоки за основните умения, които се търсят и ще се търсят на пазара на труда в следващите месеци: 

  1. Адаптивност и устойчивост

Работодателите са изправени пред задачата да търсят баланс в оперативното управление между нивото на персонала и разходите за труд. Заради това гъвкавото работно време става все по-популярно, а очакванията към служителите са да могат да се справят с променящата се работна среда и задължения. Има компании, които са изправени пред трудни решения и много от тях се борят да продължат да функционират седмица за седмица. Затова работодателите търсят екипни играчи, които могат да допринесат при трудни обстоятелства и да работят самостоятелно, когато е необходимо. Устойчивостта е способността на служителите да се справят с промените, когато се случат, и да поддържат една и съща работна етика. 

Търсещите работа, демонстриращи тези качества несъмнено ще бъдат предпочитани на пазар на труда. Затова е препоръчително в автобиографията или мотивационното писмо да се изтъкват лични качества като: адаптивност, устойчивост, гъвкавост и кооперативност.

  1. Дигитални умения и аналитичност

Не е тайна, че работното място бързо става все по-фокусирано върху технологиите и вече наистина напредваме към напълно осъзната дигитална ера. Разбира се, това означава, че компютърните умения са не само норма в момента, но се изискват и умения, които са много по-технически. Администрирането на уебсайтове, програмирането и управлението на бази данни сега са силно желани от работодателите. Затова  е хубаво да надградите своите компютърни умения. Съществуват много безплатни онлайн видеа дори в YouTube, с които може да повишите техническите си и дигитални познания и да ги добавите във вашето CV. 

  1. Лидерски умения

Работодателите търсят служители, които ще създадат усещане за общност в екипа, дават пример и работят за постигане на общата фирмена цел. Едно от най-добрите неща, които можете да направите, когато кандидатствате във фирма, е да прикачите мотивационно писмо и да обясните защо сте ентусиазирани да работите за тях. Със сигурност това ще ви отличи от останалите кандидати.

  1. Емоционална интелигентност

Работили ли сте някога в екип, в който се справя добре въпреки различията между хората? Това е проява на високо ниво на емоционална интелигентност на хората в него. Едно от ключовите съображения, които работодателят ще направи по време на процеса на наемане, е къде ще се впишете в настоящия екип и колко добре ще се интегрирате. Затова трябва да се стремите да демонстрирате, че сте професионални, учтиви, вежливи и добросъвестни, когато изпълнявате работните си задължения.  Емоционалната интелигентност понякога се бърка с това да можеш да показваш емоции открито. Всъщност е точно обратното - става дума по-скоро за мъдростта да знаеш кога да показваш емоции и кога не е подходящо. Истината е, че COVID-19 все още може да бъде с нас през следващата година (или дори години напред), така че търсенето на работа сега няма да бъде лесно начинание. Възползвайте се от възможността да актуализирате автобиографията си, да оцените набора си от умения спрямо нуждите на работодателите и след това да се позиционирате като кандидат, от който работодателите се нуждаят.

още от Работа