нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Рязък спад в предложенията за работа в края на октомври

Снимка: Shutterstock

След два месеца на положителна тенденция при публикуваните обяви, през октомври те са с 13% по-малко от септември, става ясно от актуалното месечно изследване на JobTiger за динамиката на публикуваните обяви за работа. Негативна тенденция не се забелязва засега само в IT-сектора. За „Хотелиерство и ресторантьорство“ обаче предложенията са намалели с 43%, за „Строителство“ със 17% и за „Търговия и продажби“ с 16%.

Въпреки значителния спад, секторът „Търговия и продажби“ продължава да представя най-големия дял от предложенията за работа (22% от всички обяви), следван от „Производство“ (15%) и „IT” (12%).

Обявите за работа в София са били с 10% по малко през октомври спрямо септември. Според данните от изследването на JobTiger спадът на новите предложения в други големи областни градове е съответно: за Пловдив -15%, за Варна -19%, за Бургас -22%, за Русе -9% и за Стара Загора -18%. Почти всяко второ публикувано предложение през разглеждания период е за работа в София (48%).

Общият брой на публикуваните обяви за работа за изминалия октомври е намалял спрямо септември с 13%, като особено чувствителен е спадът в последните дни на анализирания период). На годишна база през октомври 2020 г. предложенията за работа са с 24% по-малко от тези за октомври 2019 г., а броят на обявите за изминалия месец е с 19% по-нисък от нивото им преди корона кризата у нас.

Големият брой потвърдени случаи на COVID-19 през последните седмици, налагането на ограничителни мерки за овладяването на заразата и чисто човешките притеснения превръщат назначаването и обучението на нови кадри и осигуряването на безопасна здравословна работна среда във все по-голямо предизвикателство за много от компаниите, казват авторите на изследването. Очакванията са, че предстоят още по-динамични времена за пазара на труда,

още от Работа