нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Застой при обявите за работа през юни

Избражение: JobTiger

Няма промяна през юни в търсенето на работна ръка спрямо месец по-рано. Данните са от редовното изследване на JobTiger. Екипът на компанията периодично анализира тенденциите на пазара на труда. След големия ръст на обяви за работа през май (+77% спрямо април) броят на обявите за работа през юни остава почти непроменен, уточняват от компанията 

Ето какви тенденции се очертават в изследването за юни:

  • С водещо дялово разпределение сред предложенията за работа са секторите „Търговия и продажби“ (21%), „Хотелиерство и ресторантьорство“ (18%) и „Производство“ (13%), следвани от секторите „Транспорт и логистика“ (9%), „Административни и обслужващи дейности“ (9%) и „ИТ“ (9%).
  • С най-голям положителен ръст спрямо предходния месец май са обявите за работа в секторите „Транспорт и логистика“ (+29%), „Здравеопазване и фармация“ (+20%) и „Хотелиерство и ресторантьорство“ (+15%).
  • 68% от предложенията за работа са съсредоточени в големите областни градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Най-напред в тази класация е София с цели 41%, следвана от Варна (9,4%), Пловдив (8,9%) и Бургас, Русе и Стара Загора, съответно с по 3% дял от общия брой обяви за работа.

Въпреки наблюдаваната положителна тенденция, общият брой на обявите за работа все още е с 35% по-нисък от този за същия период от 2019 година. Без съмнение основната причина за това е кризата, породена от пандемията с коронавирус, която засегна редица икономически сектори.

още от Работа