Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

13 влака от новата линия на метрото вече са в България

980

Снимка: Мениджър Нюз

200 000 пътници се очаква да ползват новата линия на метрото в София, когато бъде пусната в експлоатация.

Общо 20 влака ще се движат по линията. 13 от тях вече са в България. Започнала е подготовка за работа на машинистите, те се обучават на специален тренажор. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ ръководителят на столичния "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.

По новата линия машинистите ще са с ограничени функции, но те ще бъдат обучени и за работа на ръчен режим. През останалото време ще следят основно за безопасността на пътниците. На този етап кадрите са обезпечени, за новите влакове вече се обучават 25 души, каза още Братоев.

Системата за управление ще бъде тествана през месец април в участъка между бул. "България" и кв. "Красно село".

Пероните на третата линия са отделени от влаковете със специални преградни стъклени стени, метър и половина високи. Всичко това ще бъде тествано, докато върви строителството на основната част. 

Управлението на движението става по радиосигнал. Движението и параметрите на влака се контролира от диспечерския пункт. Функциите на машинистите са ограничени, основно следят за поведението на пътниците когато се качват на станциите и безопасността им. 

До сантиметър влакът може да бъде позициониран, по този начин има повече сигурност, плавност на движение. говорим за нова система за управление, коментира Братоев.

В момента най-екологичният транспорт се разширява с още 12 км от третата метролиния. До края на 2019 г. ще бъдат пуснати първите 8 км от нея. С изграждането на третия лъч се очаква да бъдат спестени 90 хил. тона на година вредни емисии във въздуха. 

още по темата
още от София
22
Сряда
Май