Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Глобалната платформа CDP отличи София за лидерство в областта на климата

Снимка: Мениджър нюз

Само за една година Столичната община повиши своя рейтинг от „В-Управление” за 2018 г. до рейтинг „А-Лидери” за 2019 г. в класацията на глобалната платформа CDP. В нея на годишна база градове и бизнес организации споделят своя напредък, като докладват по над 100 въпроса за действията си за смекчаване на и адаптация към климатичните промени.

София е сред градовете, получили това престижно признание за 2019 г. наред със Сеул, Хага, Париж, Берлин, Лисабон, Стокхолм, Лондон, Рига, Сан Франциско, Сиатъл, Ню Йорк и др. Отличието беше връчено на кмета на София Йорданка Фандъкова на специална церемония във френската столица . Наградите са под патронажа на президента Еманюел Макрон.

„Продължаваме с изпълнението на приетите стратегически документи за смекчаване на и адаптация към климатичните промени  – План за действие за устойчиво енергийно развитие на Столична община, Стратегия за адаптация към климатичните промени и Плана за действие към нея до 2025 г.”, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Един от най-значимите ни проекти, който допринася за намаляване на въглеродните емисии, е изграждането на метрото, като през 2009 г. мрежата на метрото беше 9,6 км и пътуваха 70 000 души дневно, а днес тя е 40,2 км и всекидневно се използва от  350 000 души. До края на годината София ще има 52 км метро, което ще обслужва 500 000 пътници на ден и ще спестява по 90 000 тона вредни емисии годишно. Подменяме основна част от подвижния състав на градския транспорт, като за последните години купихме 398 автобуса с най-високия екостандарт ЕВРО 6, 35 електробуса с нулеви емисии и 38 трамвая”, допълни столичният кмет. 

Тя се похвали с ежегодното засаждаме на над 2000 дървета в градската среда, като отчете, че за 10 години са залесени над 1260 дка горски и замърсени земеделски земи.

„През 2020 г. София се включи в инициативата „Дърветата в градовете“ на Икономическата комисия за Европа на ООН, в рамките на която през 2020 г. ще засадим над 10 000 дървета. По моя инициатива подготвяме и 4 годишна програма за засаждане на дървета в градска среда”, обясни още кметът на София.

„Изпълняваме мащабни проекти за подмяна на отоплителните уреди във 20 000 домакинствата, като в рамките на три години ще заменим стари уреди на дърва и въглища с екологични алтернативи. До момента 126 домакинства са подали заявления в рамките на първия етап на кампанията по програма Лайф, в която 140 домакинства ще получат екологични уреди през 2020 година. През месец април предстои да стартира и кампанията за всички останали райони по програма ОПОС”, добави Фандъкова.

Във връзка с присъединяването ни към Глобално споразумение на кметовете за климат и енергия през 2018 г., в момента от Столична община разработват интегриран План за действие за устойчива енергия и климат 2021-2030 г. 

 

още по темата
още от София