Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Детските градини и ясли ще отворят до 24 май. Столичните млечни кухни - в понеделник

Снимка: Getty Images

Детските градини у нас вероятно ще отворят до 24 май. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира строителството на междусистемната газова връзка между България и Гърция.

"Детските градини се надявам следващата седмица за около 24 май, може би и преди това, да ги отворим. Това е единственото място, за което със сигурност се знае, че повишава заболяването - във всички държави, които го направиха. Това е риск, който си заслужава, защото работещите родители, връщайки се на работа, трябва да могат да си оставят децата", аргументира се министър-председателят. Той обаче не уточни при какви условия ще отворят врати детските заведения.

От 18 май пък се възобновява дейността на Комплексите за детско хранене и кухните по райони в столицата. Потребителите на услугата ще получават храна за деца до 3-годишна възраст от 75 раздавателни пункта в София, съобщи във Фейсбук зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. 

В понеделник родителите ще получават храна срещу заверените купони за 16 март 2020 г., които не можаха да се използват заради въведеното извънредно положение у нас. 

През изминалата седмица помещенията, в които се приготвя храната за децата бяха дезинфекцирани и подготвени за възстановяване на дейността, според изискванията на Столичната регионална здравна инспекция и Българската агенция по безопасност на храните. На служителите на детските кухни бяха направени и тестове за COVID-19, уточни Барбалов. В подготовка е и детската кухня в район „Слатина“, която ще отвори на по-късен етап.

още от София