Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фандъкова готова с първия пакет законодателни промени срещу презастрояването

Снимка: Мениджър Нюз

Пакет със законодателни мерки срещу презастрояването в София подготвя Йорданка Фандъкова. Това бе едно от предизборните й обещания в кампанията, с която спечели четвърти кметски мандат в столицата.

Най-общо замисляните промени предвиждат премахване на възможността за строителство на сгради с намалени отстояния и брой паркоместа чрез използване на по-занижените изисквания за общежития, ателиета и апартаментни хотели, съобщиха от Столична община. „Целта е да затворим вратичките в закона, които позволяват скриване на жилищни сгради зад фиктивни нежилищни сгради, към които изисквания за строителство са по-ниски. Това е първият пакет с промени в Закона за устройство на територията, който внасям в Министерството на регионалното развитие и благоустройството“, пояснява  Фандъкова

Практиката показва, че изискванията за общежития, ателиета и апартаментни хотели се използват от някои инвеститори за заобикаляне на правилата като зад тях се крие строителство на жилищни сгради.

„Това създава проблеми както за градската среда, така и за бъдещите собственици на апартаменти, които не могат да се регистрират и плащат такси по промишлени тарифи. Затова настоявам да се премахне възможността за строителство на сгради изцяло с ателиета и продажба на самостоятелни обекти в сгради, които са предназначени за общежития и хотели. Разговарях с министър Аврамова и зам.-министър Нанков, с които ще сформираме работна група за изчистване на текстовете, които ще предложим на Народното събрание“

Кметът Фандъкова и главният архитект на Столична община арх. Здравков замислят и създаване на регистър на системите за паркиране.

„Констатираме злоупотреби със системите за гариране и паркиране. С тях се осигурява нужният по норматив брой паркоместа, а след въвеждане на сградата в експлоатация те се демонтират и продават на друг обект“, обясни арх. Здравков. „Това също е начин да се заобикалят правилата и затова настояваме тези системи за бъдат регистрирани и да подлежат на ежегоден технически контрол. По този начин ще се повиши и безопасността при ползването на съоръженията“, каза Фандъкова.

Следващият пакет от законодателни промени ще бъде за увеличаване на отстоянията за ново строителство в реализираните жилищни комплекси. По този проект вече се правят съвместни анализи на плановете и наредбите в тази област с екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Миналата година по настояване на Фандъкова и арх. Здравков беше премахната възможността за строителство на сгради без ограничение на правилата в т.нар. „ъглови имоти”. С промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община бяха въведени и горни граници за височините на сградите в различните зони на София. „Разчитам, че общинският съвет ще подкрепи предложението за промяна на Общия устройствен план на София. С него ще въведем допълнителна защита на зелените площи, ред в строителството и развитието на териториите, които сега започват да се развиват“, каза още Фандъкова.

още от София