нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фандъкова категорична, софиянци няма да плащат по-скъпа вода

Снимка: Мениджър нюз

Свързването на водопроводната система на София с тази на Перник няма да доведе до повишаване цената на водата за софиянци. Това обяви в ефира на bTV кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Има уверения, че няма да се повиши цената на водата и за Перник. Вчера е получено искането от правителството за разрешение да се ползва водопреносната мрежа на столицата, за да получат перничани вода от яз. „Белмекен“, а Столичният общински съвет трябва да го обсъди и гласува следващата седмица“, уточни кметът.

„Новият водопровод, който ще свърже Перник със София, ще се изгражда с държавни пари, които вече са осигурени. Поисках спирателен механизъм към връзката при Мало Бучино, за да бъдат напълно спокойни столичани, че имаме пълен контрол над ситуацията", каза още столичният кмет.

Припомняме, че водоснабдяването на София се осъществя от язовир „Искър“ (75%) и язовир „Бели Искър“ (25%). Един от източниците на захранване на язовир „Бели Искър“ е яз. „Белмекен“. Предложението на правителството, което общинският съвет на София трябва да разгледа, е за пренасочване на допълнителни водни ресурси от водосбора на яз. „Белмекен“, които да бъдат отведени през софийски магистрален водопровод до резервоар „Мало Бучино - нов“ и от там по 13-километрово ново трасе до водопроводната система на Перник.

Преди дни стана ясно, че за водоснабдяването на София годишно са необходими около 140 млн. кубика вода (12 млн. кубика на месец). В яз. „Искър“ са налични 465 млн. кубика вода, а в яз. „Бели Искър“ - 9 млн. кубика вода.

Фандъкова коментира и бюджетът за столицата.

„1,722 млрд. лв. е бюджетът на София за тази година, който ще бъде предложен за гласуване на СОС. От тях 216 млн. лв. са отделени за изграждането на 12 км на третата линия на метрото, които ще бъдат готови тази година, както и за нови превозни средства. Тази година ще започне ремонтът на цялото трамвайно трасе по бул. „Цар Борис III“. Около 200 млн. лв. ще е план-сметката за почистването на града“, обобщи Йорданка Фандъкова. 

 

още по темата
още от София