нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фандъкова: Най-сериозният проблем през зимата е битовото отопление

Снимка: Мениджър Нюз

8 акта са били съставени по време на проверките за горене на опасни предмети в София. Целта на огледите в общо 900 апартамента в столичния квартал „Красна поляна” била да се види кой какво гори. Това стана ясно от изказване на столичния кмет Йорданка Фандъкова в ефира на Нова телевизия.

Общо са пет станциите на Националната агенция по околна среда, които следят за чистотата на въздуха в София и дали има повишени нива на фини прахови частици. На база на тези измерватели, от Столична община предприемат съответните мерки. Припомняме, че преди дни заради гъстата мъгла от общината разрешиха да се паркира безплатно на буферните паркинги в близост до метрото.

„Имаме мобилна станция, която, особено при прогноза за по-сериозни превишения, изпращаме на Орлов мост. Доста често имаме данни от там. Те не се различават много от останалите пет. Това са официалните измерватели, на база на които ние взимаме нашите решения. Аз следя и гражданските станции“, поясни Йорданка Фандъкова.

По думите й, най-сериозният проблем през зимата е битовото отопление.

„При най-сериозните нива, които бяха отчетени през уикенда, най-голямото замърсяване отново беше през нощта. Горенето на дърва и въглища е сериозна причина, затова са и мерките, които предприемахме. В няколко района на София имаме проблеми с изгарянето на отпадъци. Това крие риск за здравето на хората. Живеещите в тези квартали буквално виждат горенето през прозореца. Понякога е трудно да се диша. Ние сме в контакт с гражданите, по тяхно предложение поисках и промяна на законодателството, за да може да се криминализира“, обясни столичният кмет.

Тя, обаче, е категорична, че решението на проблема с чистотата на въздуха е комплексен. За целта трябвало да се ограничи и трафика в столицата, както и да се намалят колите, които замърсяват. От друга страна, от общината се опитват да направят градския транспорт достъпен и удобен.

„Още миналата година, отново по мое предложение, беше променен законът и бяха въведени стандарти за дърва и въглища. Министерство на околната среда и водите разработва наредбата, но не знам на какъв етап е в момента. Идеята е да се регулира при търговците, при продажбата, тоест да не се продават въглища, които могат сериозно да замърсяват, или мокри дърва“, каза още Фандъкова.

По думите й, освен санкции, трябва да има и насърчителни мерки за обществото.

„Вече работим по подмяната на отоплителните инсталации безплатно за хората на 20 000 домакинства. Защитихме 2 големи проекта. В момента се работи по набирането на заявления за първия от тези проекти. Той ще ни позволи на една трета от домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища в София, да бъдат подменени отоплителни тела. Това означава подмяна на отоплението с екологично гориво – газ, електричество и пелети“, каза още кметът на София. 

още по темата
още от София