Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Гласувано: Столичната ул. "Съборна" става пешеходна зона

Снимка: Мениджър нюз

Емблематичната столична улица "Съборна" ще се превърне в пешеходна зона от 4 юли. Решението за трансформацията беше взето от Столичния общински съвет с подкрепата на 54 гласа "за", петима гласували "против" и без "въздържали се". 

Проектът, разработен от "Спаси София", гл. арх. Здравко Здравков и зам.-кмета по транспорта Кристиян Кръстев, беше официално представен преди един месец и предвижда улицата да се превърне в пешеходна, като се запази движението на автомобили само между улиците "Леге" и "Цар Калоян" с цел улесняване на живущите и бизнеса в района.

"Смятам, че намерихме баланс между различните нужди, но пешеходците ще имат най-много пространство, защото те са най-големият ползвател на улицата. Убеден съм, че това е само първата стъпка в посока превръщането на центъра в по-приятно и подредено място, но ни чака още много работа", коментира общинският съветник Борис Бонев.

"Мечтата е да може по-голямата част от идеалния център да бъде за хората, а не за автомобилите. Това означава, че трябва да имаме по-задълбочен и цялостен подход, за да можем да направим подобно планиране и развиване на алтернативните транспорти като велосипедния, който за съжаление вече буксува трета година и повече, също и за тротинетки. Така можем да дадем възможност на хората да се движат свободно, без да се притесняват от паркираните автомобили в центъра, който се е превърнал в огромен паркинг", каза лидерът на Градския съвет на БСП-София и член на Изпълнителното бюро на БСП Калоян Паргов. 

"Имаме прогреса, който можем да отчетем като политици, по тази тема. В предния мандат, когато се взимаше решението за пешеходния участък пред Съдебната палата на бул. „Витоша“, този дебат бе доста по-оспорван за самото въвеждане на това пространство или не като пешеходно. Тук трябва да отчетем развитието и пътя, по който вече прогресираме и разбираме смисъла от въвеждането на тези пешеходни пространства и освобождаването им от автомобилите на първо място. На второ място, трябва да си дадем сметка, че ул. „Съборна“ и превръщането й в пешеходно пространство ни дава достъп не само до „Света Неделя“. Вече от Градската градина можем да стигнем с пресичането на няколко кръстовища до Южния парк. Надявам се да си даваме сметка какъв напредък е това в пешеходните пространства за София", коментира зам.-председателят на Комисията по транспорт и туризъм в СОС от ГЕРБ Зафир Зарков. 

още по темата
още от София