Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

СОС удвоява глобите за безпричинни отсъствия на общински съветници от заседания

Снимка: Мениджър нюз

Близо 280 лв. глоба ще се налага за всяко неоснователно отсъствие на общински съветник от сесия на СОС. За неприсъствие на заседание на комисия санкцията ще е почти 140 лв. Това предвижда новият правилник за работата на СОС, който беше приет с 32 гласа "за", 10 "против" и четирима "въздържали се", предава "24 часа". 

Всъщност, и в стария правилник има предвидени санкции, но в новия те стават двойни. Досега за неоснователно отсъствие от комисия се удържаше 5% от месечното възнаграждение на общинския съветник, а от сесия - 10%. С промените в правилника санкциите стават 10% за отсъствие без причина от заседание на комисия и 20% - от сесия. В момента заплатата на общински съветник в София е почти 1400 лв.

Новите правила въвеждат контрол над работата на районните кметове. Както и кмета на София те също ще отговарят на въпроси на общински съветници. Въвеждането на максимален брой допустими питания на сесия - до 10 към кмета на София и районните кметове обаче също бе обект на спор.

Одобреният днес правилник предвижда на сайта на СОС да се публикуват предварително докладите и проектите за решения, за да може всеки да се запознае с тях. Там ще се публикува и поименно гласуване на общинските съветници за всяко решение, взето на комисия и на сесия. Всички заседания ще се излъчват онлайн в реално време. Докладите ще се публикуват в машинно четим формат.

Според тях вече всеки общински съветник, включително и тези, които не са част от политическа група, ще могат да бъдат избирани за зам.-председатели на СОС. Дава се и възможност гражданите да присъстват на сесията на СОС. Това става възможно, когато част от дневния ред е точка, предложена от гражданин. 

още по темата
още от София