нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Край на масовите фойерверки за празници и тържества в София

Снимка: Shutterstock

Край на миризмата от барут и останки от фойерверки из цяла София след масови празненства, придружени с безкрайни гърмежи от пиратки, бомбички и фойерверки, като Новогодишните. Председателят на Столичен общински съвет Георги Георгиев представи днес промени, които засягат използването на пиротехнически средства на територията на Столична община, предава БГНЕС. 

"Целта е да създадем порядък, който е необходим в съвременното общество", заяви той на брифинг в общината и уточни, че има множество сигнали и оплаквания от живущи в различни квартали за неконтролируеми гърмежи в междублоковите пространства по всяко време на денонощието.

"Няма да се забраняват или отменят новогодишните празненства. Въвеждаме нов ред за използването на пиротехнически изделия. Няма да се забраняват продукти от най-безопасната категория – тип бенгалски огън, например. Занапред ще се забрани да се извършват фойерверки в междублоковите пространства. Няма да може да се гърми близо до болници, социални домове и детски градини. Контролни органи по наредбата ще бъдат МВР. След сформиране на правителството ще поискам среща с новия вътрешен министър. Столичен инспекторат също ще има ангажимент за контролиране на "гърмежите", съобщи Георгиев.

Глобите, които ще се налагат за нарушения, са от 500 до 2000 лв. за физически лица и от 3000 до 10 000 лв. за фирми.

Районните администрации ще трябва на сайтовете си предварително да обявяват къде и кога ще има "гърмежи", съобщи още Георгиев.

Предстои промените в Наредбата за използването на пиротехнически средства на територията на Столична община да бъдат представени на обществено обсъждане. До приемане ще се стигне вероятно през януари 2022 година.

още от София