Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Най-малката улица в София ще разказва градски истории

Ремонтът на най-късата пешеходна улица в столицата е извършен от строителната компания BDL

Най-късата пешеходна улица в София "Малко Търново" заживява нов живот след обновяване, извършено това лято. Тя ще се превърне в "Улица на времето"  като ще представя легенди и разкази от историята на града чрез елементи от градския дизайн. Проектът за обновяване е по инициатива на Столичeн общински съвет и Направление Архитектура и градоустройство и се осъществи през летните месеци с дарение от строително-инвестиционната компания BLD. Улицата вече е отворена за преминаване с подменена подземната инфраструктура и настилки, отстранени течове, пребоядисани фасади, почистено окабеляване, и ново осветление и елементи, вдъхновени от автентичния облик на улицата от началото на миналия век. Финалната фаза ще бъде именно превръщането й в обаятелен разказвач, който споделя историите си със специално изградена "линия на времето".

“Нарекохме финалната фаза от обновяването на улицата чрез градски дизайн “Улица на времето”, тъй като обединяващият елемент между историите и градските митове на Малко Търново е именно времето.”, разказа Филип Бояджиев от екипа – автор на проекта. “Ще използваме несъвършенствата и малките козметични дефекти на улицата, за да ги превърнем в ефекти и пространства, които комуникират с минувача, канят го да остане и му разказват историята ул. Малко Търново в контекста на София.“ Тук не само стените, но и вратите ще говорят. Според идейния проект, те ще бъдат интерактивни, така че, при разместване на механизмите за отварянето им, ще се показват различни архитектурни пейзажи от миналото на града. Висящи градини и специални места за отдих ще допълват преобразяването на уличката. Материалът, който ще се използва като водещ акцент е кортен - специална стомана, която във времето се развива /цветово/ от черно, към тъмно кафяво през оранжево. На пръв поглед изглежда така, сякаш корозира, но всъщност "узрява" и заздравява все повече с времето.

Концепцията за “Улица на времето” можете да разгледате ТУК. Ако искате да споделите обратна връзка и идеи за реализацията й, можете да се свържете с екипа на инициативата на building.difference@bld.bg. Ето как изглеждат част от идеите:

Висящи градини и интерактивни врати

Линията на времето

още от София