нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

"Зелената зона" се разраства, още 5000 платени паркоместа в "Слатина" и "Иван Вазов"

Снимка: Мениджър Нюз

Обхватът на "Зелената зона" за паркиране в София се очаква да бъде разширен през тази година. Столична Община обмисля да направи още 5000 паркоместа платени.

Зони за платено паркиране

Платената зона за паркиране ще достигне квартал "Слатина" и нови части на ж.к. "Иван Вазов". Инициативата идва от самите живеещи в тези райони, изразена от кметовете на районите пред Центъра за градска мобилност. Възможно е зелената зона в район "Слатина" да обхване доста по-голям участък от зоната около ж.к. "Яворов" и бул. "Ситняково", която вече е била подложена на публична дискусия. 

В "Иван Вазов" пък ще бъдат обхванати няколко улици встрани от бул. "Витоша", който вече е зона за платено паркиране. Ако плановете бъдат реализирани в пълния им мащаб, броят на платените места в София ще се увеличат с около 5000. Към момента те са приблизително 28 000, от които 5000 са в синя зона.

Зони, забранени за автомобили

Освен това Столична община предвижда въвеждането на зони, забранени за автомобили с определена категория на замърсяване. Това е една от мерките за справянето с мръсния въздух в столицата, стана ясно от думите на заместник-кметът по екология Йоана Христова.

Според нея това могат да бъдат зони, които са изцяло освободени от транспорт. Могат да бъдат само улици, но и цели карета. По думите ѝ те ще бъдат затваряни за движение само в дни, в които има регистрирани превишения на фините прахови частици, но може да бъдат и постоянно действащи.

"Всичко зависи от това доколко ефектът от създаването на една такава нискоемисионна зона би оказало влияние на качеството на атмосферния въздух", обясни Христова.

Паркирай и пътувай

Три нови обществени паркинга - два буферни и един наземен, ще бъдат изградени в София до края на настоящата година. Те ще се намират в кв. "Надежда 1", на бул. "Сливница" и в района на Централна гара.

Паркингът в квартал "Надежда" ще разполага с 65 места за граждани, а останалите 86 места ще бъдат използвани от "Центъра за градска мобилност" за принудително репатрирани автомобили. Теренът на бул. "Сливница" ще разполага с 262 паркоместа, но ще бъде платен. Подземният гараж на Централна гара пък ще е с капацитет за 87 автомобила.

По този начин ще се упражнява по-лесен контрол на паркирането в районите "Надежда", "Връбница" и "Люлин".

От "Центъра за градска мобилност" ще предложат на хората услугата "Паркирай и пътувай", като идеята е шофьорите да оставят автомобилите си безплатно на буферните паркинги и оттам да продължават пътя си към центъра на града с метрото.

Освен това вече е регламентирано винетен стикер за паркиране в зона да се дава на собственик с до 3 автомобила, а не както досега – без ограничение. Също така, цената за всеки следващ автомобил е двойно и тройно по-висока. Обсъжда се и вариантът хора, които имат паркомясто в жилището си, да нямат право на паркиране в зоната пред дома им.

Още мерки за справяне с мръсния въздух и поддържане на чистотата на града

За почистване на София през 2020 година са предвидени 217 166 644 лв., което е 5,4% повече от средствата за 2019 година. За събиране и транспортиране на битовите отпадъци до депа или други съоръжения за обезвреждане пък се планират 67 млн. лв.

Основните акценти са насочени върху поддържане чистотата на териториите за обществено ползване, като за това са  предвидени  85.2 млн. лева. От тях 36.5 млн. лв. са за изпълнение на оперативните планове за лятно улично почистване по видове дейности съгласно договорите с изпълнителите. За машинно миене чрез автоцистерна с маркуч е планирано 4 пъти годишно да се мият улиците с масов градски транспорт, улиците с обществено значение и вътрешно квартални улици, велоалеи, и места за обществено ползване – общо 76 653 дка, и чрез автоцистерна с дюзи с кратност 24 пъти годишно да бъдат измити всички улици – още 290 390 дка.

Увеличават се близо два пъти площите за машинното миене на улиците на 83% за 2020 г.. Планира се да бъдат изметени машинно 359 027 дка улични платна и площади, което е със 7% повече от 2019 г., със средни кратности за извършване на дейността 22 пъти месечно за периода от м. март до м. ноември.

През 2020 г. общината доста по-интензивно ще "влезе" в кварталите. Увеличават се средствата  от общината за поддръжката на междублоковите пространства с 200 хил. лв. и така общата сума за поддръжка става 8.2 млн. лв. Увеличават се средствата за специализираните звена в районите, които извършват косене и почистване, като се запазва децентрализацията на дейностите и интензитета на поддържане на междублоковите пространства.

През последния месец бяха поставени и 84 нови филтъра за комини, които също да помогнат за справянето с мръсния въздух в столицата. Вече поставените филтри са над 100.

Очаква се техният брой да достигне 1000 през 2021 година, а през 2023 да са 2000.

още от София