Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

200 от служителите на третата линия на метрото вече са назначени

Снимка: Мениджър нюз

Около 400 нови работни места ще осигури третата линия на столичното метро. 200 от тях вече са назначени. Преди пускането на третата линия ще бъдат назначени и останалите, за които не се изисква дълъг обучителен период и не участват пряко в процеса на изпитания и въвеждане в експлоатация. Това са ръководители на движението, охрани и специалисти по поддръжка на съоръжението и др.

Очаква се през втората половина на август да бъде пусната новата отсечка от третия участък на столичното метро. На първият етап вече има изцяло завършени 8 метростанции. В края на годината би трябвало София вече да има 52 км. метро. Това заяви за Радио „Фокус“ изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев.

По думите му, с отварянето на третата линия на метрото не се очаква повишаване на цената на билетите.

Третата линия на софийското метро е 21 км., в момента са изградени 12 км. от тях. Очаква се тя да превозва около 200 000 души.

„Вторият етап от участъка, който се изгражда в момента, е трасето от кв. „Красно село“ през кв. „Овча купел“ до околовръстното шосе. В долната част на „Горна Баня“ има жп. спирка, съвместно с метростанцията. Там влаковете от Перник ще спират и гражданите ще имат директна връзка със софийското метро. Там участъкът е 4 км. с 4 метростанции. Този месец приключват строителните работи и започва настройка на апаратурата, единични и комплексни изпитания. До края на годината всичко, което е направено по централния участък, трябва да бъде направено и на този“, обясни той.

Предстои работа по участъка по „Владимир Вазов“ до „Левски - Г“. Това ще се случи 2021 г. Ще се работи и от ул. „Шипка“, кв. Гео Милев, Слатина, зала „Арена Армеец“ – Цариградско шосе. Това са 6 км., на които ще има 6 станции. Четвъртият етап от строежа също е предложен за следващия програмен период, уточни инж. Стоян Братоев. 

още по темата
още от София