Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Обработват тревните площи в София срещу кърлежи, последствията от ухапвания тепърва ще се разразят

235

Снимка: Shutterstock

Близо 70 случая на лаймска болест и 30 на марсилска треска след ухапвания от кърлеж са регистрирани в страната, съобщи БНТ. Заради климатичните условия през тази година паразитите са повече, а обработката на зелените площи не е ефективна заради валежите.

Обработката срещу паразитите започва веднага, щом дъждовете спрат.

Парковете и градините в София са обработени два пъти, а междублоковите пространства се обработват в момента, заяви пред камерата на БНТ Цезарина Илиева - директор отдел "Паразитология" към РЗИ - София. По думите ѝ мерките за безопасност се спазват.

Тя изтъкна, че гражданите трябва да освобождават тревните площи, когато се обработват, както и да не стъпват по тях поне два часа след пръскането с противопаратизтния разтвор, пригоден да щади околната среда, изтъкна тя. 

Пръскането с такива препарати намалява опасността, но не я елиминира, така че най-добрата превенция за гражданите е да не навлизат в тревните площи. Това изтъкна заместник-директорът Национален център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Тя каза, че пикът на ухапванията се очаква да премине, когато времето стане по-горещо и сухо.

Бумът на заболяванията вследствие на ухапвания от кърлежи ще е около юни месец, като годишно обикновено се регистрират към 500 случаи на заболели, допълни тя.

Експертите препоръчват да правим редовен и щателен преглед за кърлежи след излет сред природата - както на себе си, така и на кучетата си.

още по темата
още от София
18
Сряда
Септември