Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Още 22 станции ще следят какъв е въздухът в София

София от птичи поглед. Снимка: Мениджър Нюз

Още 22 нови сензора, монтирани в различни райони на столицата ще се включат в системата за наблюдение на чистотата на въздуха до края на годината. В момента са в тестов етап, съобщи Йоана Христова, зам.-кмет на София по направление екология в предаването „Събуди се” на Нова телевизия. В момента на сайта на Столична община излизат и могат да се наблюдават в реално време данни от автоматичните станции на Изпълнителна агенция Околна среда. На сайта на Общината се публикуват и прогнози за нивата на фини прахови частици в следващите два дни
Новите 22 сензора ще се визуализират в отделна платформа. Станциите ще измерват в реално време и ще може да ги следим от публична платформа. Столична община разработва и мобилно приложение, през което данните за чистотата на въздуха ще могат да се проверяват по всяко време, каза също Христова.

Една от основните мерки за подобряване на качеството на въздуха в столицата ще е подмяната на сегашните печки на твърдо гориво с по-екологични варианти.„Кметът Фандъкова защити два проекта за над 40 млн. лева, с които ще бъдат подменени отоплителните инсталации на 20 хил. домакинства", посочи още столичният зам.-кмет. Сред допълнителните мерки за чистия въздух тя изброи засилване на проверките за горене на гуми, разширяване на системата за събиране на излезли от употреба автомобилни гуми, повече контейнери за събиране на текстил, проверки на строителни обекти с цел предотвратяване на непочистена ходова част на автомобилите.
За първите 6 месеца на 2019 г. са регистрирани 36 % по малко броя на превишения на фини прахови частици в София в сравнение със същия период на 2018 г., заяви Христова. Повече и по-често са миели и улиците в столицата, сравнено с 2018 година, а в бюджета за догодина се залагат средства за увеличаване на миенето на вътрешно-квартални улици, добави тя.
 

още от София