нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Борисов се похвали: София е с най-висок кредитен рейтинг сред балканските столици

Снимка: Мениджър нюз

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings повиши дългосрочния кредитен рейтинг на София от BBB- на BBB с положителна перспектива, информират от Столичната община

„Това са най-добрите отговори на най-голямата световна кредитна агенция, която оценява градовете. И София от днес има най-високият рейтинг на всички столици на Балканите. Правителството има най-високия рейтинг на Балканите, а и в сравнение с Турция, Русия и Унгария, а столицата ни е на първо място. Това им го подаряваме на нашите критици - когато те постигнат такива резултати, тогава още по-внимателно ще им слушаме критичните бележки“, с тези думи премиерът Борисов коментира добрата новина за столицата ни. 

Според анализаторите, след преминалите местни избори в управлението на града има приемственост, която ще осигури по-нататъшната финансова стабилност и поддържаната висока ликвидност. От там очакват Столичната община да продължи да осигурява високото ниво на собствени приходи, както досега. 

София се присъедини към градовете с инвестиционни рейтинги през декември 2017 г. Повишението става няколко дни, след като беше повишен кредитния рейтинг на България, се посочва в съобщението. 

Според правилата на S&P Global Ratings, градът не може да има по-висока оценка от тази на държавата. 

 

 

 

още по темата
още от София