нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Промени в движението на столичния транспорт заради протестиращите, МВР втвърдява тона

Снимка: Мениджър нюз

Полицията ще втвърди тона спрямо протестиращите на двете блокади в столицата - на Орлов мост и при Президентството. Това се закани зам.-началникът на Охранителна полиция в СДВР комисар Тони Тодоров. Думите му идват два часа след като възрастна жена от провинцията беше нападната и залята с вода от Петър Кърджилов (бившият пиар на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, бел. ред.) на Орлов мост, която застана пред телевизионните камери, за да изрази възмущението си от случващото се в София. От полицията призовават всички, които са били свидетели на инцидента, да се обадят, за да дадат показания и да се изясни случая. 

"Блокадите са незаконни и диалогът с протестиращите за пускане на движението по възловите места продължава. Стана ясно, че с хората от блокадата при Орлов мост, е много трудно да се комуникира, тъй те са различни и не са обвързани по никакъв начин помежду си от някаква организация. Те нямат представителство, което да говори от името на всички", коментира още комисар Тодоров, цитиран от БНР. 

Междувременно, Столичната община съобщи, че стотици недоволни граждани я заливат със сигнали и жалби, че не могат да се придвижват и настояват движението поне за градския транспорт да бъде пуснато. Засега опитите за диалог с протестиращите на двете ключови софийски кръстовища се оказва неуспешен. 

"Транспортният хаос в София ще продължи", прогнозира пред Радио "Фокус" директорът на Дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община Красимир Димитров. "Преговорите с протестиращите за отпускането на движението за градския транспорт по бул. "Евлоги и Христо Георгиев" не са довели до желания резултат. Необходим е компромис. Пуснахме движението по бул. "Цар Освободител", за да се отиде до пл. "Ал. Батенберг" безпрепятствено. Остават палатките на булевардите "Цар Освободител" и "Дондуков". Проблемен е и Орлов мост. Там движението и по ул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и по "Цариградско шосе" до Ректората не върви, а това е важен транспортен коридор. Досега всички протести в София са подхождали с разбиране към градския транспорт и е правен временен коридор за пропускане на градския транспорт", коментира Красимир Димитров. 

Столичната община е изпратила екипи на спирките, които да помагат на възрастните хора и да ги превозват до най-близката спирка.

"Градският транспорт върви с променен маршрут, има и закъснения. В пикове часове автобусите закъсняват с около 15-20 мин. Има и други неудобства. На хората им се налага да ходят пеша доста време", добави Красимир Димитров.

Къде са блокадите и какви са променените маршриту на столичният градски транспорт? 

Поради затваряне на кръстовището на „Орлов мост“ от протестиращи граждани е затруднено движението по бул. "Драган Цанков", "Алея Яворов", бул. "Ситняково", бул. "Шипченски проход", "Ген. Данаил Николаев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", съобщават от Столичната община. 

Към момента поради протести в центъра са затворени за движение: бул. "Цариградско шосе" от "Алея Яворов" до "Орлов мост", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" от ул. "Ген. Гурко" до ул. "Шипка", бул. "Цар Освободител" от бул. "Княз Дондуков" до ул. "Г. С. Раковски".

Автобусни линии №№ 9, 72, 75, 76, 84, 184, 204, 304 и 604 и тролейбусни линии №№ 4, 5, 8 и 11 са отклонени, както следва:

-  Автобусите от линии №№ 9 и 75 обръщат на Военна академия „Г. С. Раковски“.

- Автобусите от линии №№ 84, 184, 280, посока „Орлов мост“, обръщат преди „Орлов мост“ и обратно по маршрута си.

- Автобусите от линии №№ 72,76, 204, 304 и 604 са отклонени по бул. „Драган Цанков“, бул. „Алея Яворов“ и по маршрута двупосочно.

- Автобусите от линия № 94 върти на ул. „Ген. Гурко“ и обратно по маршрута.

- Автобусите от линия № 213 в посока „Младост“ са отклонени по бул. „Мадрид“, бул. “Ситняково“ и по бул. “Цариградско шосе“ по маршрута си.

- Тролейбусите от линии №№ 4, 5, 8 и 11, посока Софийски университет „Св. Климент Охридски“, обръщат преди „Орлов мост“ и се движат по маршрута си.

- Тролейбусите от линии № 5 посока „Младост“ са отклонени до „Сточна гара“ и се движат обратно по маршрута си до надлез „Надежда“.

За транзитния трафик от Общината препоръчват да се използва Северната скоростна тангента. 

още по темата
още от София