нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Трамвай 1 спира временно от днес, променят други два трамвайни маршрута

Снимка: Shutterstock

От днес променят маршрутите на на трамваите №6 и №7. Промяната се налага заради ремонт по трамвайното трасе по улица "Алабин", както и по релсовия път по булевард "Христо Ботев". За целта от Столичната община разкриват заместващ транспорт. Ремонтът ще продължи до края на годината. За времето на ремонта се преустановява движението на трамвай №1. 

"Ще бъдат променени обичайните маршрути на трамваи №6 и №7. Това, че е готово трасето по "Алабин" ще позволи трамвай №7, идвайки отдолу от центъра, в посока юг, тук да тръгне по "Алабин" и по "Граф Игнатиев", пристигне до ухото на пл. "Журналист", а на "Евлоги Георгиев" и "Драган Цанков" и "Графа" да прави връзка със заместващ автобус, който ще върви по "Евлоги Георгиев" и по бул."България". Който притежава карта за въпросните линии ще може да си я използва и да не си купува допълнително билетче, като призовавам и използвам възможността днес да призовем хората, които са с автомобили и минават през кръстовището, то остава отворено, но ще бъде само с по една лента в посока и просто да ги помолим от сряда, който има възможност за използване на алтернативен маршрут, да го използва", коментира за БНР зам.-кметът по строителството инж. Ангел Джоргов.

Офисите на Центъра за градска мобилност за издаване на стикери за платено локално паркиране ще работят две поредни съботи - на 20 и 27 ноември от 10 до 16 часа.

При реализиране на ремонтните дейности на релсовия път в кръстовището на ул. "Алабин" и бул. "Христо Ботев" движението за преминаване на автомобили няма да бъде затваряно, но ще бъде стеснено. Движението по бул. "Христо Ботев" между ул. "Бистрица" и ул. "Алабин" ще се осъществява двупосочно само в едно пътно платно.

Трамвай №7 ще бъде заменен в част от трасето си с трамвай номер Тм7 с маршрут: Надлез "Надежда" – пл. "Македония" – ул. "Алабин“, пл. "Журналист". В допълнение към временния трамвай ще бъде разкрита и временна автобусна линия с номер Тм7, която ще се движи по маршрут: НИМ – ул. "Гурко", с възможност за директна връзка с трамвай Тм7 при спирките на кръстовището на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Драган Цанков". Интервалът на превозните средства ще се запази на 4 – 5 мин. в час ПИК и 6 – 7 мин. извън ПИК. Заместващите автобуси ще бъдат съчленени.

Допълнителна възможност за прикачващите се граждани, пътуващи по бул. "България" е използването на автобусна линия № 204, която се движи на интервал от 7 – 8 минути и преминава по BUS лентата.

Редовната линия на трамвай №6 ще бъде скъсена, както следва: кв. "Обеля" – Централна гара – ухо кв. "Орландовци". За обезпечаване на транспорта кв. "Иван Вазов" ще се движи заместваща автобусна линия с маршрут от ухо кв. "Иван Вазов" – "Петте кюшета". По трасето се разкриват спирки на бул. "Витоша" и бул. "Пенчо Славейков", на които ще спира и заместващата автобусния линия Тм7. Интервалът на заместващата линия ТМ6 е 10 минути. Гражданите, притежаващи абонаментна карта за съответната линия ще, могат да използват този превозен документ и в заместващия транспорт.

За времето на ремонта се преустановява движението на линия Тм1.

Реконструкцията на релсовия път по ул. "Алабин" е част от цялостния мащабен проект за реконструкция на релсовия път от ухо "Съдебна палата" до ухо "Княжево" и се реализира от Столична община по Проект "Интегриран столичен градски транспорт – фаза II", с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. 

още по темата
още от София