Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Протест срещу Стратегията за детето блокира бул. "Цар Освободител" в София

Архив:Мениджър Нюз

Стотици излязоха на протести в София и Бургас срещу законодателни промени, които трябва да влязат в сила от следващата година, заложени в Закона за закрила на детето и Законът за социалните услуги.

 В столицата протестът започна от сградата на посолството на Норвегия, след което демонстрантите блокираха бул. "Цар Освободител" и се събраха пред сградата на Народното събрание. Те носят български трибагреници и трансперанти, на които пише "Stop Barnevernet Ideology". Протестиращите се опасяват, че готвените промени ще позволят принудително разделяне на деца от семействата им, включително и по анонимен сигнал, че социални работници ще имат право да влизат в домовете без съдебна заповед и ще събират чувствителна лична информация, както и че НПО-та ще изземват функции на държавата и ще могат да налагат задължителни социални услуги със съмнителна полза.  В района има засилено полицейското присъствие. Има информация, че аналогични протести се провеждат от българи и в чужбина.

В Бургас над 200 протестиращи спряха за кратко движението на кръстовището между бул. "Сан Стефано" и ул. "Александровска. Те проведоха шествие със скандирания и пеене на националния химн, като накрая се отправиха към сградата на Бургаския свободен университет, където малко преди 14.00 часа акцията приключи.

Социалното министерство отново отхвърли всички съмнения на протестиращите с обяснението, че законодателните промени нямат нищо общо с чужди модели и идеологии. Напротив, те са в подкрепа на децата и семействата, както и следствие от затварянето на всички домове за деца у нас. Подаването на сигнали за деца, които се нуждаят от специална закрила е регламентирано от 16 години в българското законодателство, а достоверността на всеки сигнал се проверява подробно преди налагането на мерки, посочват още от социалното министерство.

още от София