Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Пускат през август първия участък от третия лъч на столичното метро

Снимка: Мениджър нюз

По план е предвидено през август месец да бъде въведен в експлоатация първият участък от третия лъч на метрото, който е 8 км с 8 станции от бул. "Владимир Вазов" до Красно село през центъра на София. Това обяви в ефира на БНТ изпълнителният директор на „Метрополитен“ ЕАД инж. Стоян Братоев. 

"Строителните работи по третия лъч на метрото са приключили, както и монтажът на оборудването. Изпитанията са направени и всичко е готово. Има дребни работи, свързани с обучение на персонала, които трябва да се свършат, както и технически въпроси. Предвидено е през август месец да бъде въведен в експлоатация първият участък. Стараем се всеки следващ участък да бъде по-добър. Имаме изключително добри проектанти, архитекти и строители", похвали се инж. Стоян Братоев.

По проект третият лъч е трябвало да приключи през май, тъй като е един от най-сложните за изпълнение. Той ще бъде пускан на етапи. Първият - през август, след това в края на годината трябва да бъде готов участъкът от кв. "Красно село" до кв. "Овча купел". За двата етапа се предвиждат 90 000 пътници, а за цялата трета линия ще има над 200 000 пътници дневно.

"За 15 години направихме 42 км метро, за последните 10 години са 34 км. Това стана благодарение на финансирането, което се осигури", добави инж. Братоев. 

В момента метрото се движи по редовния си зимен график до полунощ, отпаднаха ограниченията от извънредното положение. "Още не е решено да се вкарва летният график. На този етап няма да се разрежда интервалът между влаковете", допълни Братоев.

По думите му, метростанциите се дезинфекцират няколко пъти дневно и всяка станция има дневник, където това се отбелязва. През нощта всички станции се мият и има 100% дезинфекциране. Влаковете също се дезинфекцират.

"Стараем се да спазваме и правилата за носене на маски. Като цяло хората спазват правилата", добави той. 

още по темата
още от София