нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Разширяват "Синята зона" в София

Снимка: Getty Images

От първи декември „Синята зона“ за платено паркиране в София се разширява. Ще бъдат премахнати местата "служебен абонамент" за държавни и общински институции. Това предвиждат допълненията в Наредбата за организация на движението в София. От 2022 година ще бъде забранено придвиждането на каруци града. Билетите за градския транспорт няма да поскъпват, предава БНР. 

"По "Васил Левски" и от долната страна "Евлоги и Христо Георгиеви" по една улица от двете посоки става "синя". Затова те се обединяват с трета и с четвърта", обясни зам.-председателят на комисията по транспорт в Столичния общински съвет Зефир Зарков. 

Предвидено е местата за платено паркиране в "Синя зона" да се разширят от 5000 на 13 000, след като част от зелената зона в районите "Оборище", "Възраждане" и "Средец" да стане синя. 

44 милиона лева до месец септември е недостигът в столичния градски транспорт. Затова е необходима помощ от държавата, подчерта председателят на комисията по транспорт Карлос Контрера. 

"В следващите дни ще преценим как Общинският съвет официално отново да поиска помощ от държавата. За близо една година пандемия Столична община сама изнесе тежестта на кризата при намалял пътникопоток, при санитарни мерки, които отблъскват и плашат пътниците. Сега вече се намираме и в своеобразна енергийна криза", добави Контрера. 

От юни 2022 г. ще бъде забранено движението на каруци по пътищата на града. При нарушения, освен каруцата, ще бъдат задържани и конете, посочи председателят на комисията по транспорт. "Може да бъде върнат на собственика му тогава, когато той заплати разходите по издръжката, обслужване на животното и така нататък, за да има малко равновесие", посочи още той. 

още от София