нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

София е намаляла с 21 хиляди души по време на COVID-кризата

Снимка: Мениджър нюз

За първи път от много години населението на София-град намалява – с 21 000 души през 2020 година в сравнение с 2019 година. 16 000 от тях са починали, а 5000 са отишли да живеят в селата в Софийска област и в Перник. Така вече населението на София е 1 308 000 души. Това обясни пред БГНЕС Магдалена Костова, която е директор на Дирекция "Демографска и социална статистика" в Националния статистически институт.

"Този поток за нас е свързан с разпространението на пандемията, тъй като основно това движение се е състояло през месеците март, април и май миналата година, когато имахме КПП-та и COVID-19 беше ново явление за всички нас, всички бяха уплашени”, обясни тя и добави, че по това време миналата година хората са променили настоящия си адрес от градовете, в които живеят, в селата.

Бургас, Варна, Пловдив и Плевен също отчитат спад на населението си, добави Костова. 37 000 българи и чужденци са дошли да живеят в България, като същият брой прииждащи към страната ни е имало и през 2019 г.

НСИ отчита и повишаване на общата смъртност през първите три месеца на 2021 г. с 26% в сравнение със същия период на 2019 година. "Данните показват, че общата смъртност е правопропорционална на развитието на пандемията и вълните й. Миналата година имахме най-висока смъртност през ноември и декември, когато беше втората вълна и сега, когато е третата вълна, също имаме повишаване на общата смъртност“, коментира Костова и уточни, че в края на миналата година общият брой на починалите лица е надминавала 4500, като обикновено стойностите на общата смъртност седмично, от 6 години насам, е между 1800 и 2200-2300 във време извън пандемия.

По думите й, смъртността се повишава обикновено през зимните месеци, когато са грипните епидемии и това е така от доста години. "Обикновено през януари и февруари имаме завишаване на общата смъртност", посочи Костова и отбеляза, че смъртността е по-висока при мъжете.

Тя отчита още, че детската смъртност у нас трайно намалява, но все още е висока спрямо средното за ЕС и уточни, че България и Румъния остават страните с най-висока детска смъртност. 

още от София