нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Софийският оперативен щаб предлага децата от 1 до 4 клас да учат присъствено до края на седмицата

Снимка: Кадър от bTV (архив)

Децата от 1 до 4 клас в София да продължат присъствено обучение до края на тази седмица. Предложението за това е на Софийския оперативен щаб, съобщи на страницата си във Фейсбук кметът на София Йорданка Фандъкова.   

"Разговарях лично с министъра на образованието проф. Денков и го запознах с нашите аргументи – първо, актуалните данни за карантинираните паралелки показват най-нисък процент в началния етап (4% в начален етап, 7% - в прогимназиален и 8% в гимназиален) и второ, нуждата от време за родителите на най-малките деца, които не могат да остават сами, да направят организация", написа столичният кмет. 

По данни от Столичната здравна инспекция регистрираната заболеваемост в София на 14 дневна база е 812 на 100 000 души и надхвърля прага от 750 на 100 хил. души, заложен в заповедта на здравния министър, влизаща в сила тази нощ, като критерий за прекратяване на присъствените занятия. 

"Надявам се, че министрите на образованието и здравеопазването ще обсъдят предложението ни, което ще даде възможност за по-плавен преход за част от семействата", написа още Фандъкова. 

Детските градини и яслите в София продължават работа присъствено. Регистрираният процент на карантинирани деца в тях е малко над 3%, съобщава тя. Данните по-късно бяха потвърдени и в съобщение на Столичната община. 

По време на заседанието директорите на общинските болници и центровете за социални услуги алармираха за сериозен проблем при обезпечаване на дейността им с персонал от днес в полунощ, тъй като съществен процент от персонала не разполага с необходимите сертификати. 

А ситуацията в болниците в София е тревожна – 1442 са хоспитализираните пациенти с COVID-19, от които 260 са на интензивни грижи и затова е нужна допълнителна гаранция за тяхната работа, става ясно от съобщението на кмета на София в социалната мрежа.  

И още, с решение на щаба се създава организация за разкриване на допълнителни изнесени пунктове за ваксинация на публични места, които да дадат допълнителна възможност за поставяне на ваксина. Продължават да работят и изнесените пунктове в метрото, търговските центрове и кв. „Дружба“. 

 

 

още от София