нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Столичани ще пътуват с метрото от центъра до "Овча купел" за 11 минути

Снимка: Мениджър нюз

В събота, 24 април, пускат за движение 4-те км на третата метролиния на софийското метро през "Овча купел". В сутрешния пик влаковете ще се движат на 4 минути, а в другите - на 5 минути. 

"Утре е много важен ден за кв. "Овча купел", защото това е един от кварталите на София, който е сравнително лошо транспортно обслужван. До центъра на града в момента се пътува доста дълго, а с метрото до бул. "Монтевидео" ще се стига за около 11-12 минути. Очаква се пътникопотокът в този участък да е около 45 000 души", обясни в ефира на БНТ изпълнителният директор на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев. Той уточни, че новият участък струва 101 милиона евро.

По думите му, в момента няма струпване на хора в метрото, защото пътникопотокът е по-малък.

"В момента не се говори за разширение на столичното метро освен за завършването на третата линия. От нея са изградени първите два етапа. Третият и четвъртият етап е по бул. "Владимир Вазов" до кв. "Левски Г". Втората част на годината се надяваме да започне строителството, 3 км с 3 метростанции, които ще вържат 1 квартал с около 50 000 души. Следващият етап, който трябва да започне в края на годината, това е участъкът през кв. "Гео Милев" - кв. "Слатина" - зала "Арена Армеец" - "Техпарк" - бул. "Цариградско шосе", което ще обслужва едни територии с над 80 000 души население", поясни инж. Братоев. 

още от София