Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Още пешеходни зони в София

Снимка: Мениджър нюз

Столичната улица "Съборна" да стане пешеходна зона, предвижда проект, обявен днес от главния архитект на София Здравко Здравков, зам.-кмета по транспорта Кристиан Кръстев, общинския съветник Борис Бонев и кмета на район "Средец" Трайчо Трайков. Според предложението ще се премахне платеното паркиране и ще се въведе забрана за движение на моторни превозни средства по ул. "Съборна" в участъка от пл. "Св. Неделя" до ул. "Цар Калоян" и от ул. "Леге" до ул. "Княз Александър Първи".

Като вариант за нова пешеходна зона се спряга и столичната ул. "Шишман".

"Планира се също и промяна на постоянната организация на движение в участъка от ул. "Цар Калоян" до ул. "Леге", която включва премахване на перпендикулярното паркиране до северния тротоар, обособяване на места за успоредно паркиране покрай южния тротоар, както и еднопосочно движение на автомобили в една лента в посока от ул. "Леге" към ул. "Цар Калоян", информира главния архитект на София Здравко Здравков. 

Ремонт на "Съборна" няма да се прави, а чрез "меки" мерки ще се подобри достъпа на пешеходци. Ще бъдат поставени кашпи с цветя и пейки, ще се пребоядисат уличните стълбове.

По думите на главния архитект, целта на промяната е да се подобри пешеходното движение, както и това на велосипедния транспорт. "Ще развием няколко бързи проекта за изграждане на велосипедни алеи като например по ул. "Пушкин" от бул. "Цар Борис Трети" до кръговото в кв. "Бояна" и по ул. "Дондуков" до ж.к. "Хаджи Димитър", както и трансформация на пространствата на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Скобелев", добави Здравков. 

Проектът за улица "Съборна" ще бъде публикуван в интернет и ще бъде даден 10-дневен срок за коментари по него. След това трябва да бъде одобрен от Столичния общински съвет. Главният архитект очаква още преди началото на лятото да започне изпълнението на проекта. 

още от София