Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Столична община ще изгражда интермодален транспортен хъб при Симеоновския лифт

Снимка: Мениджър нюз

Столична община планира интермодален хъб на Околовръстното шосе при Симеоновския лифт. Идеята е той да събере на едно място автогара, лифт, метро и буферен паркинг и ако бъде реализиран, ще бъде уникален за света. Това обясни в ефира на БНТ главният архитект на София Здравко Здравков.

Той определи като важен проект за бъдещето на столицата разширението на Околовръстния път от бул. "България" до връзката с магистрала "Струма" при квартал "Люлин". "Това е най-сложното трасе от целия Околовръстен път и са нужни над 500 млн. лева, които трябва да се намерят от държавата. Високата цена е заради изграждането на тунел между бул. "Братя Бъкстон" и бул. "Цар Борис III", естакада, кръгови и реконструкция на язовир "Суходол", разказа още Здравков.

Относно дългоочакваната реконструкция на площад "Света Неделя" главният архитект на София заяви, че в момента с екипа на италианските проектанти се събират изходни данни и от другата седмица започва работа, а забавянето дошло заради пандемията от коронавируса. Според Здравков, авторите на проекта щели да се съобразят с исканията за запазване на дърветата и ревизиране на подходите към Патриаршията. Промененият проект ще бъде представен до края на юни. 

Предстои и започването на работата по разширяването на пешеходната зона от улица "Съборна" до Градската градина. 

още по темата
още от София