нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Столичният общински съвет прие втората актуализация на бюджета на града

Снимка: Мениджър нюз

С 31 гласа "за", 17 "против" и 8 "въздържали се" Столичният общински съвет прие втората актуализация на бюджета на София. От БСП и "Демократична България" не подкрепиха доклада на водещата Комисия по бюджет и финанси, предава Агенция "Фокус". 

Приходната част на бюджета се намалява с близо 18 млн. лв. (17 700 000 млн. лв.), като съответно това се отразява и на предвидените от Общината разходи. 

С актуализацията се предвижда 4 млн. лв. да бъдат насочени в помощ на един от най-засегнатите сектори от COVID-19 в столицата – транспортът. 1,2 млн. лв. отиват за осветление и маркировки.

В капиталовата програма са предвидени средства и за изграждането на три детски градини, като се изключат осемте, по които вече работата тече. Парите за транспорта ще бъдат пренасочени от предвидените за строителството на детски градини и училища, тъй като за тяхната реализация Столична община получи държавни средства с решение на Министерски съвет. 

Това беше втората актуализация на бюджета за тази година. Предишната беше на 30 април, а намалението в общинския бюджет беше с 23 млн. лева.
Първоначалният годишен бюджет на Столичната община за 2020 г. беше 1.703 млрд. лева, одобрен на 6 февруари. Необходимостта от актуализациите дойде вследствие на пандемията с COVID-19. 

още от София