нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Обещават три нови обществени паркинга в София до края на 2020 г.

Снимка: Shutterstock

Три нови обществени паркинга - два буферни и един наземен, ще бъдат изградени в София до края на 2020 година. Те ще се намират в кв. „Надежда 1”, на бул. „Сливница“ и в района на Централна гара.

Паркингът в квартал „Надежда“ ще разполага с 65 места за граждани, а останалите 86 места ще бъдат използвани от „Центъра за градска мобилност“ за принудително репатрирани автомобили. Теренът на бул. „Сливница“ ще разполага с 262 паркоместа, но ще бъде платен. Подземният гараж на Централна гара пък ще е с капацитет за 87 автомобила. Това обяви временно изпълняващият длъжността изпълнителен директор на „Центъра за градска мобилност“ Румяна Милова, цитирана от БГНЕС.

От ЦМГ поясняват, че нови паркинги в София не се строят заради липсата на подходящи терени, особено в централната градска част.

„Преди няколко дни обявихме обществена поръчка за изграждане на наземен паркинг в „Надежда 1”. Той е близо до метрото, но не е удобен за буферен паркинг. Идеята е да се построи паркинг, който да се използва от домуващите, а половината от него да използваме за наказателен паркинг. Той ще бъде охраняем“, посочи Милова.

Според нея по този начин ще се упражнява по-лесен контрол на паркирането в районите „Надежда“, „Връбница“ и „Люлин“.

„Паркирането върху терена от 4 дка. на бул. „Сливница”, ще бъде платено. Предвидени са 262 паркоместа. От там влизат доста коли в София, а това ще даде възможност да спрем колите и да намалим потока от автомобили, които идват в центъра”, каза още Милова. Тя уточни, че паркингът на бул. „Сливница” е изграден заедно с построяването на метрото, но не е довършен и затова не се използва. Подземният гараж на Централна гара пък ще разполага с 87 паркоместа.

От „Центъра за градска мобилност“ ще предложат на хората услугата „Паркирай и пътувай“, като идеята е шофьорите да оставят автомобилите си безплатно на буферните паркинги и оттам да продължават пътя си към центъра на града с метрото.

Вече е регламентирано винетен стикер за паркиране в зона да се дава на собственик с до 3 автомобила, а не както досега – без ограничение. Също така, цената за всеки следващ автомобил е двойно и тройно по-висока. Обсъжда се и вариантът хора, които имат паркомясто в жилището си, да нямат право на паркиране в зоната пред дома им.

Нови паркоместа се очаква да бъдат разкрити в район „Слатина” – в карето, заключено между улиците „Шипченски проход“, „Цариградско шосе“ и „Акад. Людмил Стоянов“ и в район „Триадица“ – в участъка между бул. „България“ и улиците „Петко Каравелов“, „Балша“ и „Бяла черква“. 

 

още по темата
още от София