Затвори

"Визия за София" за следващите 30 години влиза за разглеждане в Столичния общински съвет

Снимка: Мениджър нюз

Днес или утре ще внеса в Столичния общински съвет дългосрочната визия за развитие на София. Тя касае развитието на града за следващите десетилетия. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на "Визия за София", която ще бъде в основата на промяната на общия устройствен план на столицата. 

Дългосрочната стратегия "Визия за София" предвижда през 2050 г. София да е компактен, многообразен и адаптивен град, управляващ умело ресурсите си и включващ гражданите в решенията за бъдещето. Само така Столична община може да създава и поддържа разнообразни възможности за развитие и високо качество на живот. Стратегическият документ съдържа общо 24 дългосрочни цели за развитието на общината. Планът за тяхното постигане минава през 230 ключови стъпки, 385 конкретни мерки за постигане на целите, разпределени във времето от 2020 до 2050 година, с които регулярно ще  се измерва и отчита прогреса.

"На два етапа ще бъде приет този документ. Първата част всъщност е дългосрочната част, в която са включени петте приоритета, от които се обединихме абсолютно всички. В този документа са включени 24 дългосрочни цели, за които споменах, 230-те стъпки, разпределени във времето. Вторият документ, който предстои да бъде подготвен и внесен в Общински съвет, това е краткосрочната част, в която са включени мерките, засягащи в поголямата си част в периода 2020 – 2025 година. Това всъщност е нашата конкретна работа, проектите, обектите, върху които залагаме до края на този мандат. Така че тази част е много по-конкретна", обясни кметът на София Йорданка Фандъкова. 

"Предлагаме Общинския съвет да приеме стратегическата част, дългосрочната визия, след което да разгледа внимателно и всички тези мерки. От "Визията" следва задание за изработване на общоустройствен план. Срокът, който се надявам да спази екипът е края на 2020 година, тоест до края на тази година да имаме задание“, каза още Фандъкова.

За създаването на "Визия за София" през последните две години са проведени десетки изследвания, анализи и дискусии, в които са се включили над 10 000 организации и експерти. Веднъж приета, "Визията" ще служи за основа за промяната на Общия устройствен план на Столична община, основа на Плана за интегрирано развитие на общината до 2027 г. и за координиране, мониторинг и обновяване на общинските стратегически и планови документи занапред.

"Очаквам са получим подкрепа от Столичния общински съвет. След внасянето на доклада, ще започнат обсъжданията в комисиите. Истината е, че през това време в работата на екип, който подготвя визията на София се включиха 10 хиляди организации, граждани, партньори и също така общински съветници, които работиха и участваха в обсъжданията през цялото време", добави Фандъкова. 

още по темата
още от София