нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Фандъкова: За кварталните улици сме заложили 12 млн. лв. повече от 2019-а

Снимка: Мениджър Нюз

За улиците в кварталите Столичната община е заложила 12 млн. лв. повече от миналата година, като 10 млн. лв. ще отидат директно при районните кметове. Средствата са насочени към два стратегически приоритета, по които предстои да се работи в следващите 4 години, каза кметът на София. Това са инвестиции в кварталите (улици, тротоари, детски градини и училища и градски транспорт) и подобряване на чистотата на въздуха. Това каза в ефира на БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова. Изказването й идва по повод публичното обсъждане на бюджета на София, което ще се проведе днес от 18 часа. Към момента проектът за бюджет е в размер на 1 млрд. и 700 хиляди лева.

По думите на Фандъкова, обаче, тези числа ще се променят до окончателното внасяне на бюджета, тъй като тече общественото обсъждане.

Столичният кмет поясни, че районните кметове определят кои улици, тротоари и паркинги да си ремонтират.

„Аз получавам от тях предложения за конкретни улици, но го отдавам на по-слабия опит, който имат, трябва ясно да им кажа, че вместо да подвеждат хората, те трябва да запретнат ръкави и да свършат работата, която имат“, каза още Фандъкова.

Сред основните мерки срещу мръсния въздух са инвестиции в градския транспорт, подмяна на печки на дърва и въглища, озеленяване, почистване.

„Заложили сме увеличение на средствата за миене и машинно метене на града. Това е много важна задача. Преди два дни, на 14 януари, когато имаше превишения на нормите, бяха измити по-голямата част от основните булеварди в града. Известно е, че безплатният транспорт е мярка, която е заложена в механизма, заедно с въвеждане на нискоемисионни зони и възможност Столичната община да ограничава движението в такива дни на автомобили, които замърсяват повече“, добави кметът на София.

По думите й, Столична община е заложила с 52 млн. лв. повече собствени приходи за тази година.

„Тези приходи идват от данъците на хората, от по-високата събираемост, което е наш ангажимент, и това са възможностите на града и на хората“, поясни Фандъкова.

110 млн. лв. пък са заложени за строителство и ремонти на училища и детски градини в кварталите. 

 

още по темата
още от София