нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

18-годишната Ема Радукану завюва историческа титла на US Open

По пътя си до нея Радукану не загуби нито един сет. Снимка: Getty Images

18-годишната британка Ема Радукану победи 19-годишната канадка Лейла Ани Фернандес, която е 73-а в света, във финалния мач на Откритото първенство на Съединените щати по тенис. Срещата завърши с резултат 6:4, 6:3 в полза на Радукану.

Това е първата победа на британката в турнир под егидата на Женската тенис асоциация, а на US Open участва за първи път. 

Радукану е на 150-то място в класацията на Женската тенис асоциация, a това е едва нейния втори Голям шлем. Дебютът ѝ в това отношение е Уимбълдън през 2021 г., където се превръща в най-младата британска жена, която достига четвъртия кръг. Въпреки че по това време е 338-а, тя успява да победи три от най-добрите тенисистки в света, но поради затруднения с дишането се принуждава да се оттегли от турнира.

Снимка: Getty Images

Радукану е първата тенисистка, която печели турнир от Големия шлем, като си проправя път към основната схема чрез квалификации. Тя е и първият представител на Великобритания от 1977 г. насам, който печели турнир от Големия шлем, след като Вирджиния Уейд спечели Уимбълдън. 

още от Спорт