Активисти недоволни от наказанието на УЕФА срещу България

Активисти недоволни от наказанието на УЕФА срещу България

Активисти недоволни от наказанието на УЕФА срещу България

Наказанието, наложено от УЕФА на България заради расистките изстъпления на феновете по време на футболния мач България-Англия преди две седмици, е твърде леко, заявиха антидискриминационни групи, цитирани от Асошиейтед прес.

"Ние сме разочаровани, че България няма да бъде изключена от квалификациите за Европейското първенство през 2020 г., като се има предвид, че в тази страна вече има история на подобни прояви и там очевидно не са в състояние да се справят с проблемите, пред които са изправени", се казва в декларация на групата ФАРЕ, която е партньор на УЕФА в борбата срещу расизма по стадионите и която извършва мониторинг на високорискови мачове.

Друга организация, бореща се срещу расизма в спорта - "Кик Ит Аут", също заяви, че е "разочарована, но не и изненадана" от наказанието, определено от УЕФА, и призова европейската футболна асоциация да преосмисли начина, по който определя такива санкции, защото той очевидно не действа. "Според нас те (УЕФА) пропуснаха възможност да изпратят безкомпромисно послание срещу расизма и дискриминацията", се казва в декларация на базираната в Лондон група.

С решението на УЕФА Българският футболен съюз е глобен с 85 000 евро, като 50 000 от тях са задължителната санкция за второ обвинение за расистко поведение. Дисциплинарната комисия на УЕФА също така реши следващото домакинство на България в евроквалификацията срещу Чехия на 17 ноември да се играе без публика, а България е поставена на 2-годишна пробация, като при последващо нарушение стадионът на националния отбор ще бъде затворен за още една среща, като са възможни и по-тежки наказания, включително отнемане на точки или дисквалификация на отбора, информира БТА.

Тези мерки, наложени от УЕФА, могат да бъдат обжалвани пред нейната апелативна комисия от независимите дисциплинарни инспектори, работещи по случая, ако те също преценят, че наказанието е твърде леко. ФАРЕ каза, че "остава в контакт с УЕФА за проучване на опциите и за да настоява България и други (страни) в подобна ситуация фундаментално да преосмислят как се борят с расизма".

АП отбелязва, че само затварянето на стадиона вероятно ще донесе загуби на БФС за най-малко 100 000 евро.

Съюзът на професионалните футболисти в Англия смята още, че една от причините за такова снизходително отношение в УЕФА е "липсата на етническо представителство" сред 10-те мъже в дисциплинарната комисия на УЕФА, което "влияе на начина, по който се разглеждат расистките инциденти".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ