Австралия отново анулира визата на Джокович

Австралия отново анулира визата на Джокович

Австралия отново анулира визата на Джокович

Новак Джокович е изправен пред депортиране, след като министърът на имиграцията на Австралия, Алекс Хоук, окончателно реши днес визата му да бъде отнета. С това и опитът на тенисиста да извоюва рекордна 21-ва титла от турнир от Големия шлем ще бъде възпрепятстван.

Документът с изявлението на Хоук по темата бе разпространен в социалните мрежи. В него се казва, че решението е внимателно обмислено въз основа на предоставената информация от властите и от тенис звездата.

„Днес упражних правомощията си съгласно раздел 133С(3) от Закона за миграцията да анулирам визата, притежавана от г-н Новак Джокович… на основание, че това беше в обществен интерес“, съобщава министърът в изявлението.

Съгласно раздела, на който министърът се позовава в решението си, световният номер 1 в мъжкия тенис няма да може да получи виза за Австралия в рамките на следващите три години освен при „определени обстоятелства“, които включват „убедителни обстоятелства, които засягат интересите на Австралия, или убедителни обстоятелства, които засягат интересите на австралийски гражданин, постоянен гражданин или определен новозеландски гражданин“.

В последните дни Ноле тренираше за участието си в Откритото първенство на Австралия, което стартира след броени дни, и дори бе включен в жребия с играчите, които да излязат на корта, като трябваше да се изправи срещу сънародника си Миомир Кецманович.

В понеделник той спечели дело срещу австралийските власти, които миналата седмица отнеха визата му за първи път за това, че „не е предоставил необходимите доказателства“ за влизане. 34-годишният Джокович влезе в държавата с медицинско изключение заради скорошно боледуване от COVID-19, което му позволява да участва в турнира в Мелбърн дори да няма ваксина.

Първото отнемане на визата и поставянето на Джокович в имиграционен хотел предизвикаха недоволство сред феновете на тенисиста, които протестираха в негова подкрепа, както и сред властите в Сърбия.

Освен това Джокович не се е изолирал незабавно след контакт с коронавирус в средата на декември, а агентът му е направил грешки в попълнена декларация за влизане в Австралия, като е отбелязал, че спортистът не е пътувал през 14-те дни преди полета си до страната, при положение че Ноле първо е бил в Сърбия, а после е поел към Мелбърн от Испания през Дубай.

Очаква се екипът на спортиста да обжалва решението на Хоук.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ