Барселона №1 във "Футболната лига на парите"

Барселона №1 във Футболната лига на парите

Барселона №1 във "Футболната лига на парите"

Барселона измества Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед и застава начело на класацията на Делойт „Футболна лига на парите“ за най-богатите футболни клубове в света за 2020.

23-тото издание на класацията профилира отборите с най-висока печалба в най-популярния спорт в света. Публикуван само осем месеца след края на сезон 2018/19, докладът се счита за най-надеждния независим анализ на финансовите резултати на футболните клубове.

Барселона заема първо място в класацията на Делойт за най-богатите футболни отбори в света, като преминава досегашната бариера от 800 млн. евро, генерирайки рекордни приходи за миналата година от 841 млн. евро. Печалбата на отбора е с почти 10% по-висока от тази на техните съперници Реал Мадрид (757.3 млн. евро), които остават втори в класацията. Това е и най-голямата до момента белязана разлика в приходите между първия и втория отбор от началото на издаването на доклада на Делойт.

Манчестър Юнайтед (711,5 млн. евро) - на трето място, остава най-високо разположеният английски клуб в годишната класация на Делойт.

Байерн Мюнхен (660,1 млн. евро) заема съответно четвърта позиция, а Пари Сен Жермен (635,9 млн. евро) влиза в челната петица за сметка на Манчестър Сити (610,6 млн. евро), които слизат до шестото място.

Тотнъм Хотспър е осми, което е най-високата позиция, заемана от клуба досега. Той изпреварва Арсенал и Челси, за да се превърне в отбора с най-високи приходи в Лондон за първи път от 1996/97 г.

Междувременно Ювентус влиза отново в топ 10 на класацията на Делойт, благодарение на подписването с Кристиано Роналдо. Суперзвездата на Португалия, която се гордее с повече последователи в Instagram, отколкото Барселона и Реал Мадрид взети заедно, помага на Юве да постигне търговски растеж чрез по-голяма видимост на бранда.

Като цяло отборите на челните 20 позиции по приходи остават сравнително стабилни, като към тези от миналата година се включват само двама нови участници - Олимпик Лион се класира на 17-то място (изкачвайки се нагоре от 28-то място), а Наполи заема 20-то място (от 21-во през миналата година).

Двадесетте футболни клуба с най-висока печалба в света достигат рекордните 9,3 млрд. евро комбинирани приходи през 2018/19 г., което е увеличение с 11% спрямо предходната година.

[[{"fid":"346913","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":601,"width":439,"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]
Инфографика: Deloitte

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ