Затвори
нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Бащата на Джокович обвини Григор Димитров за заразата на "Адриа тур"

Александър Зверев, Новак Джокович, Григор Димитров и Доминик Тийм на обща пресконференция в началото на турнира. Снимка: Guliver/ Getty Images

Бащата на Новак Джокович - Сърджан Джокович отправи тежки обвинения към Григор Димитров за огнището на коронавирус, пламнало по време на "Адрия тур" в Хърватия. Тенис турнирът беше организиран от Новак Джокович, а Григор бе сред специално поканените за участие в него от №1 в световната ранглиста. В интервю за хърватска телевизия Сърджан Джокович заяви, че  веригата от демонстративни благотворителни турнири"Адрия тур" се е провалила заради Димитров. Сърбинът твърди, че Григор е пристигнал в Белград заразен с коронавирус, но е отказал тестове на място, а е дал проба другаде като така е нанесъл вреда на семейство Джокович, а също на Сърбия и на Хърватия. След съобщението на Григор, че е с положителна проба, турнирът, който стартира в хърватския град Задар и включваше още един в Баня Лука, както и демонстративен мач в Сараево беше прекратен.

Заразените на турнира тенисисти, треньори и съпруги са поне 7, включително и самият Джокович и съпругата му Йелена. Те отказаха да си направят тест в Хърватия, а го направиха при завръщането си в Белград. Децата им са с отрицателни проби.

С положителни тестове са също Кристиан Гро, германският треньор на Григор, физиотерапевтът Алгис Христов, Борна Чорич (Хърв), сърбинът Виктор Троицки и съпругата му.  В същото време, от цял свят текат критики към самия Джокович заради риска, който е поел, организирайки този турнир. Чуват се и призиви водачът в световната ранглиста да освободи поста председател на съвета на играчите към Асоциацията на професионалните тенисисти. Най-безкомпромисни в атаките си към сърбина са французите, които измислиха ново име на коронавируса - Djokovid-19. 

Малко по-късно  мениджърът на Григор Димитров - Георги Стоименов отхвърли обвинения с официален коментар. Ето какво гласи той:

"Във връзка с казаното от Сърджан Джокович пред хърватската телевизия искам да ви уведомя за следното: Григор кацна директно в Белград след тримесечна пълна изолация. Нито в Белград, нито по-късно в Задар (Хърватия) му е предлагано или е изисквано от него да си прави тест за коронавирус. Организаторите на събитието са тези, които имат отговорност за безопасното провеждане на събитието (турнира) и да създадат правила, които да се следват. Григор стриктно е спазвал всички правила, наложени от организаторите на турнира и съществуващите закони и наредби при преминаването на границата между България, Сърбия и Хърватия."

още от Спорт