Каролине Возняцки се сбогува с корта

Каролине Возняцки се сбогува с корта

Каролине Возняцки се сбогува с корта

"Сънувах победата, когато бях дете. Исках да спечеля Големия шлем. Исках да бъда номер едно в света. Хората мислеха, че съм луда, че съм страна. Но аз го направих. Работих толкова усилено за тази мечта всеки ден. И съм много горда!". С тези думи бившата номер едно в света тенисистка Каролине Возняцки се сбогува с активната си спортна кариера след последното си участие в края на турнира Australian Open, съобщава BBC.

29-годишната Возняцки разкри намерението си да се "пенсионира" през ноември миналата година, когато спечели единствената си титла от Големия шлем.

Сега, класирана на 36-о място, датчанката завърши 15-годишната си кариера с поражение 7-5 3-6 7-5 от тунизийката Онс Джабеур.

"Беше страхотно преживяване", каза Возняцки и се поклони пред публиката на Australian Open, след като прекара 71 седмици като световна номер 1, вдигна 30 титли от Женската тенис асоциация (WTA) и натрупа почти 27 милиона паунда от наградни фондове. Най-важното е, че тя винаги ще има тази заветна победа от Големия шлем до името си в учебниците по история. Тя дойде по време на третия опит след две финални поражения на US Open, когато Возняцки победи Симона Халеп на финала през 2018 г. в Мелбърн Парк. Никой друг датчанин не е печелил сингъл титла от Големия шлем.

"Мисля, че основното, което научих, е че няма значение откъде сте, няма значение от цвета на кожата ви, няма значение дали сте високи или къси, големи или малки", каза тя. "Ако имате мечта и работите усилено за нея, всичко е възможно".

Возняцки беше диагностицирана с ревматоиден артрит през 2018 г., въпреки че тя заяви, че това не е единствената причина зад решението й да се оттегли от активния спорт.

Тя ще "работи върху" автоимунното заболяване, което причинява болка и възпаление в ставите след игра, но също така обясни, че иска да "постигне други неща в живота".

Освен това, Возняцки се е записала в бизнес училището в Харвард и споделя, че през следващите шест месеца графикът ѝ е пълен.

Плановете й включват да кара ски със семейството си, няколко пътувания с приятелки и осъществяването на закъснял меден месец със съпруга ѝ Дейвид, бившата баскетболна звезда на НБА, за когото се омъжи през юни, миналата година.

[[{"fid":"347430","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":3326,"width":4991,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]
Снимка: Getty Images

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ