Затвори

До 12 000 зрители ще бъдат допуснати до трибуните за финала на Купата на България

Снимка: Getty Images

12 000 зрители ще бъдат допуснати до трибуните на националния стадион "Васил Левски" за финала за Купата на България по футбол между ЦСКА и
"Локомотив" Пловдив. Това обявиха на брифинг министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Изискванията ще бъдат зрителите да бъдат разположени през седалка и през ред, за да може да се спазят всички противоeпидемични мерки и да не се застрашава здравето на хората. 

"В момента заповед, издадена от министъра на спорта и одобрена след одобрението на министъра на здравеопазването, изисква всеки месец до 3-то число да бъдат представени пред медкомисия за всички участници в шампионата", каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев. По думите му тази мярка остава до приключване на извънредната епидемична ситуация в страната.

Припомняме, че мерките за броя на зрителите по трибуните се смени няколко пъти. Първо беше обявено, че стадионите могат да бъдат заети на 30% от капацитета, последва увеличение - на до 50%, и последно бе обявено, че на футболни мачове може да присъстват до 1000 човека на сектор. Премиерът Бойко Борисов пък заяви, че, предвид неспазването на мерките за социална дистанция, не е изключено да бъде забранен достъпът на феновете до трибуните. 

"Преди всеки мач, те трябва да гарантират с подписа си, че участващите в срещата са в пълно здраве и в невъзможност да заразят и да представляват заплаха за останалите състезатели. При диагностициране на случай с коронавирус от състезател, футболист на даден отбор, същият се отстранява временно от отбора и към него се прилагат предвидените наредбите заповеди и противоепидемични мерки. За останалите състезатели на отбора, треньори, длъжностни лица, се провежда PCR тест, който трябва да бъде по изискванията два пъти в рамките на три дни. В периода между двата PCR теста, които трябва да бъдат проведени, отговорност и гаранция за здравето на футболистите ще носят клубните лекари", каза още спортният министър.

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че на този етап не се очаква затягане на противоепидемичните мерки. И прогнозира, че през следващите дни ще има намаление на случаите на коронавирус у нас. 

Ананиев уточни, че след срещата при министър-председателя е изпратил писмо до ръководството на БФС и до министър Кралев с конкретни указания по отношение организацията и спазването на противоепидемичните мерки преди по време и след футболни състезания с оглед да се опази здравето и сигурността на хората, които са на стадиона. 

още по темата
още от Спорт