Доминиканската република ще строи ограда на границата с Хаити

Доминиканската република ще строи ограда на границата с Хаити

Доминиканската република ще строи ограда на границата с Хаити

Доминиканската република ще започне изграждането на ограда по 376-километровата си граница с Хаити по-късно тази година, за да ограничи неразрешената миграция и незаконната търговия. Това заяви президентът Луис Абинадер, цитиран от „Ройтерс“.

„За период от две години искаме да сложим край на сериозните проблеми с нелегалната имиграция, трафика на наркотици и движението на откраднати превозни средства“, обясни държавният глава през Конгреса на страната.

Конструкцията ще започне през втората половина на 2021 г. и ще включва двойна ограда в „най-конфликтните“ зони, сензори за движение, камери за разпознаване на лица и инфрачервени системи.

Според изчисления на правителството към 2018 г. в Доминиканската република се пребивавали около 500 хил. хаитянски мигранти и десетки хиляди техни деца, родени в карибската държава. Голяма част от хаитянската общност, която съставлява около 5% от населението, няма разрешително за пребиваване.

Миналия месец властите се съгласиха да помогнат на Хаити да предостави документи за самоличност на гражданите си, живеещи на доминиканска територия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ