Джокович е получил медицинско изключение заради прекаран COVID през декември

Джокович е получил медицинско изключение заради прекаран COVID през декември

Джокович е получил медицинско изключение заради прекаран COVID през декември

Новак Джокович е получил медицинско изключение за влизане в Австралия заради прекаран COVID-19, след като на 16 декември е дал положителна проба за вируса, става ясно от документи, представени от адвокатите на тенис звездата в съда, където те заведоха дело, предава Би Би Си.

Властите в Австралия анулираха визата на световния номер 1 в мъжкия тенис, който по-рано тази седмица кацна в Мелбърн за участие в Откритото първенство на страната. В момента Джокович се намира в центъра за настаняване на имигранти, където чака съдебно решение, от което зависи дали ще бъде депортиран от страната. Ситуацията около тенисиста предизвика големи вълнения в Австралия и по света.

В сряда граничните власти на Австралия заявиха, че на летището в Мелбърн сърбинът не е „предоставил необходимите доказателства, нужни за влизане в страната“

В публикувани днес документи до съда адвокатите на Джокович посочват, че тенисистът е получил временна виза за влизане в Австрлаия и му е предоставено „медицинско изключение за ваксинация срещу COVID-19” от Tennis Australia поради скорошното му преболедуване.

От документите става ясно, че в сертификата за медицинското изключение е записано, че 14 дни след даване на положителна проба през декември, тенисистът „не е имал температура или респираторни симптоми на COVID-19 в последните 72 часа“.

Досега нямаше информация, че Джокович е бил заразен през декември.

Медицинското изключение е било дадено на тенисиста от две независими комисии, свикани от организатора на турнира Tennis Australia.

Според адвокатите Джокович е бил осем часа на летището в Мелбърн, като в този период не е имал малко възможности да поддържа комуникация с тях.

Те също така са поискали тенисистът, който продължава да е в хотел за мигранти и бежанци, известен с лошите си условия за настаняване, да бъде преместен в по-подходящо място за задържане“, което ще му позволи да тренира преди началото на Откритото първенство на Австралия.

Според австралийските гранични правила чужденци не могат да влизат в страната, ако не са с две поставени дози ваксини или нямат документ за медицинско изключение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ