Джокович ще трябва да се ваксинира, за да играе на "Ролан Гарос"

Джокович ще трябва да се ваксинира, за да играе на Ролан Гарос

Джокович ще трябва да се ваксинира, за да играе на "Ролан Гарос"

Тенис звездата Новак Джокович може да бъде възпрепятстван да играе и на Откритото първенство на Франция, ако настоящата ситуация не се промени, след като спортното министерство на страната обяви, че няма да се допускат изключения от новите ваксинационни правила.

Световният номер 1, който все още не е ваксиниран срещу COVID-19, беше депортиран от Австралия преди първия за годината турнир от Големия шлем в Мелбърн. Джокович загуби второто обжалване за анулирането на входната му виза и трябваше да напусне страната, а в ранния следобед днес пристигна в Белград, където беше посрещнат на летище "Никола Тесла" от 30 телевизионни екипа и голям брой фенове, съобщи РТС. Наред с анулирането на визата му за участие в един от най-престижните тенис турнири в света, Джокович получи забрана да влиза в Австралия за следващите три години. Той обяви, че е разочарован от решението на съда и че на първо време смята най-вече да си почине и да се възстанови от всичко.

Междувременно, Франция одобри нов проектозакон в неделя, който изисква сертификат за ваксинация за достъп до публични места като ресторанти, кафета, кина и пътуване с влакове на дълги разстояния, съобщава агенция "Ройтерс". "Правилото е просто. Ваксинационният паспорт ще бъде наложен, веднага след обнародването на закона. Това се отнася за всеки, който е зрител или професионален спортист. И важи до следващо нареждане", обявиха от министерството. 

По-рано този месец спортната министърка на Франция Роксана Марасинеану обяви, че Джокович ще може да защитава титлата си от Откритото първенство на Франция, дори и да не се ваксинира. Сега обаче позицията на правителството се е променила и ваксинацията ще бъде задължително условие за участие в турнира от Големия шлем. 

"Ролан Гарос" 2022 ще се проведе от 22 май до 5 юни. "Ситуацията може да се промени дотогава и се надяваме, че ще бъде по-благосклонна. Така че ще видим, но засега няма изключения", допълват от френското спортно министерство. 

На този етап задължителна ваксинация за професионалните спортисти има и в Ню Йорк, където се провежда US Open което означава, че ако няма промяна в позициите, то Джокович може да има възможност да участва единствено на "Уимбълдън" в Лондон, ако не се ваксинира. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ