Ерата на Меси и Роналдо е в залеза си. Кои ще бъдат следващите суперзвезди?

Ерата на Меси и Роналдо е в залеза си. Кои ще бъдат следващите суперзвезди?

Ерата на Меси и Роналдо е в залеза си. Кои ще бъдат следващите суперзвезди?

Катастрофалната загуба на Барселона с 2:8 от Байерн в четвъртфиналите на Шампионската лига беше на път да предизвика и още по-сериозен катаклизъм на “Камп Ноу”. Лионел Меси изрази ясно намерението си да напусне каталунския клуб, а остана в отбора, само защото никой не може да плати колосалните 700 милиона евро, нито пък му се ще да съди клуба. Около името на Кристиано Роналдо също се появиха спекулации. Ще остане ли в Ювентус, с който отново не успя да постигне триумф в Шампионската лига, или ще поеме към нова дестинация? Това се оказа по-скоро спекулация.

Дори и да останат в настоящите си клубове докрай, то е ясно, че и двете суперзвезди вече се намират на финалната права. Португалецът е на 35 години, а неговият аржентински конкурент за трофеи и индивидуални награди е с две години по-млад. Меси и Роналдо са символите на най-новата епоха в световния футбол, като пословичното им съперничество и надпревара за титли и рекорди беляза повече от десетилетие в най-обичаната игра на света. Но колкото и да не ни се иска, епохата на Лео и Кристиано скоро ще приключи. Може би около Световното първенство в Катар през 2022 г. или малко след това. И на преден план излиза естественият въпрос – кои ще бъдат следващите топ звезди на футболната сцена, след като аржентинският магьосник и португалският супермен се поклонят за последно пред публиката? Експертите във футбола и онлайн залозите от Betindex.net* съставиха списък с имената на най-обещаващите таланти, които имат потенциала да доминират играта през 20-те години на XXI век.

Килиан Мбапе е големият претендент за трона

11 години по-млад от Меси (и от 13 от Роналдо), френският нападател вече е поставян почти наравно с тях двамата. Със сигурност Мбапе превъзхожда Лео и Кристиано поне в едно – той вече стана световен шампион с Франция, и то още на 20-годишна възраст. На 22 той вече е 4-кратен шампион в Лига 1, абсолютен лидер на ПСЖ заедно с Неймар (и за него ще стане дума), а това, което му липсва, е триумфът в Шампионската лига. Мбапе и Пари Сен Жермен пробиха до последната битка в турнира, но загубиха финала от Байерн с 0:1. А амбициите на мегаталанта с камерунско-алжирски корени са по-високи и от Айфеловата кула. И нищо чудно скоро Килиан Мбапе да напусне Париж, за да подсили някой от грандовете на континента. Най-често се говори за Реал Мадрид, а мегатрансферът може да се осъществи още през следващото лято.

В Кралския клуб отглеждат и собствени бъдещи суперзвезди. Бразилските младоци Винисиус и Родриго имаха своите проблясъци по време на шампионския сезон 2019/20. И двата са много талантливи, въпросът е вече дали ще развият своя потенциал така, че да се превърнат в световни идоли.

Ансу Фати е наследникът на Меси в Барса

На “Камп Ноу” трепереха да не останат без своя лидер и талисман. Но в Барселона все пак разполагат с футболист, който може да влезе в звездната траектория на Меси. Ансу Фати наистина върви по стъпките на Лео – пристигна в Барселона още като дете, израсна в известната академия “Ла Масия” и направи дебют още преди да е навършил пълнолетие. И не само това – още преди да навърши 17, нападателят, чиито родители са от Гвинея-Бисау (но той е с испански паспорт), започна да чупи рекордите. Фати е най-младият голмайстор в историята на Барса и най-младият играч изобщо, вкарвал два гола в Ла Лига. Ролята на нападателя ще става все по-важна за каталунците, особено след напускането на Луис Суарес и неизбежното прощаване с Меси, когато и да се случи то.

Погледнете и към Бундеслигата

Първенството на Германия поне през последния сезон ни даде възможност да се насладим на изявите на някои от най-обещаващите таланти в световния футбол. Джейдън Санчо блести ярко с екипа на Борусия Дортмунд, като вкара 17 гола в рамките на кампания 2019/20 в Бундеслигата и насочи вниманието към себе си на най-големите клубове на планетата като Манчестър Юнайтед например. Английският нападател е и голямата надежда на “Трите лъва” за толкова дълго жадуван успех на световно или европейско първенство. Той далеч не е единствената атракция в германското първенство сред изгряващите звезди. Дори не е единственият и в Дортмунд – при “жълто-черните” играе и головата машина от Норвегия Ерлинг Хааланд. От Бундеслигата към Челси пък пое Кай Хаверц, който впечатли с екипа на Байер Леверкузен.

Несбъднатите обещания

Ерата на Меси и Роналдо всъщност продължи по-дълго от очакваното. Преди 5 години мнозина бяха готови да кажат, че Неймар ще задмине и двамата. Е, не се случи. Да, и бразилецът е суперзвезда, но така и не достигна до ранга на бившия си съотборник на “Камп Ноу” и до този на нападателя от остров Мадейра. Макар и лидер на ПСЖ, Неймар не успя да докаже, че без Меси и Суарес може да триумфира така, както го направи в Барса. Бразилецът все пак още е на 28 и има време да царува като футболист №1 на планетата. Когато говорим за несбъднати обещания, можем да ги открием в състава на Реал Мадрид. Еден Азар беше най-скъпата покупка на Кралския клуб през миналата година, но първият му сезон на “Бернабеу” се превърна в откровено разочарование. Белгиецът наближава 30-те години и едва ли има време да заблести с блясък, близък до този на Лео и Кристиано. Същото се отнася и за съотборника му Иско, който е отличен ролеви играч в състава на Зидан, но нищо повече. А в началото на кариерата му перспективите наистина сочеха към върховете. Не оправдава очакванията засега и един от най-скъпите играчи в историята на футбола – Жоао Феликс. За разлика от Неймар, Азар и Иско обаче пред нападателя на Атлетико Мадрид има много време да разгърне потенциала си. Все пак португалецът започва сезон 2020/21, преди да е навършил 20, но пък онези 126 милиона евро, които испанският клуб плати на Бенфика продължават да тежат като задължение едва ли не да жонглира с топката от центъра на терена до голлинията, преди да отбележи.

А може би суперзвезди няма да има

Не бива да изключваме и такива перспективи. Футболът никога няма да е същият след Меси и Роналдо. Така, както неповторими бяха Пеле, Кройф, Марадона, Ван Бастен, Платини, Зидан. Всеки има своето време, а и самата игра се променя. Това, което се случва на терена, все повече зависи от високото ниво на физическа и тактическа подготовка на всички на терена и все по-малко от индивидуалния супер талант. Така че със залеза на Лео и Кристиано може би ще навлезем в епоха, в която поне за известно време няма да видим ярко доминиращи фигури на зелената сцена.

* Мениджър Нюз не носи отговорност за дейността на сайта, който е информационен относно дейността на сайтовете, организиращи хазартни игри, за съдържанието на сайта, за други сайтове чрез препратките, които съдържа и пр.

Хазартът е забранен за непълнолетни лица под 18 години. Ако чуствате, че имате проблем с хазарта и желаете помощ, Ви молим да се свържете със съответните организации.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ