УЕФА реши -Евро 2020 се отлага за 2021-а. Финал на Шампионската лига ще е на 27 юни тази година

УЕФА реши -Евро 2020 се отлага за 2021-а. Финал на Шампионската лига ще е на 27 юни тази година

УЕФА реши -Евро 2020 се отлага за 2021-а. Финал на Шампионската лига ще е на 27 юни тази година

Извънредната видеоконференция на всички държави членки на УЕФА по повод тревожната ситуация с разпространението на COVID-19 на територията на континента доведе до безпрецедентни решения, подкрепени от всички 55 федерации и Изпълнителния комитет на европейската централа.

Най-важната промяна, свързана с футболния календар, е изместването на Евро 2020 с една година. Вместо да е през настоящото лято, първенството ще се проведе между 11 юни и 11 юли 2021 г., като форматът и градовете домакини на надпреварата ще бъдат запазени. Всички страни-членки са се обединили около предложението на УЕФА местните и международните клубни турнири да завършат до края на месец юни т.г., като за целта експертна група работи по множество сценарии в зависимост от датите на подновяване на шампионатите на континента.

Оптимистичният сценарий, приет от лидерите на европейския футбол, е местните първенства да приключат до 28 юни (изключение правят страните с най-ниско класиране в ранглистата на УЕФА, които трябва да излъчат класиране до 21 юни), финалът на Шампионската лига по предварителен план е изместен за 27 юни, а представителите на турската федерация потвърдиха готовността на Истанбул да бъде домакин на събитието, финалът в Лига Европа е планиран за 24 юни в Гданск.

„Изключително съм впечатлен от реакцията на всички страни-членки, както и на останалите ни партньори от FIFA, Е СА, EL и FIFPro. Доказахме, че целта на футбола е с по-висока стойност от евентуалните приходи и печалби - и именно затова Евро 2020 пред празни трибуни не съществуваше като проект. В този труден момент УЕФА и всички федерации подчертаха, че заедно сме по-силни. Това решение в никакъв случай не е авторитарно, а е плод на съвместната работа на всички държави“, коментира президентът Александър Чеферин, цитиран от Агенция „Фокус“.

Той увери, че УЕФА ще съумее да компенсира загубите, които федерациите биха регистрирали от пренас-рочването на Евро 2020, а програмите „Хеттрик 5“ и „Хеттрик 6“ ще продължат да се провеждат без промяна. Програмата на календара ще доведе до отлагане на европейското първенство за жени идното лято, както и на европейското за младежи до 21 години и финалната четворка в Лигата на нациите.

От българска страна вота си за предложените от УЕФА промени дадоха временният президент на БфС Михаил Касабов и изпълнителният директор Борислав Попов.

„Ръководството на Българския футболен съюз държи да изкаже огромната си признателност към европейската централа за навременната реакция и гарантира, че ще информира спортната общественост за последващите стъпки в адаптирането на календара в българския футбол в зависимост от развитието на обстановката и решенията на държавните власти“, написаха от БФС в сайта си.

Другите решения от извънредната видеоконференция на всички държави членки на УЕФА са финалната фаза в Лигата на нациите да се проведе на 2-6 юни 2021, за периода 9-26 юни е насрочено европейското първенство за младежи до 21 г., а през юни 2021 трябва да се проведе и дебютното издание на Световната клубна купа на ФИФА.

Всички страни вече са запознати с искането на УЕФА и трябва да го обсъдят с клубовете във възможно най-кратък срок, за да бъде направена програма за приключване на настоящия сезон до края на юни. Разбира се, за да се случи всичко това, едно условие е най-важно - кризата с коронавируса трябва да бъде преодоляна.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ