ФИФА: Футболът е загубил 14 млрд. долара заради пандемията

ФИФА: Футболът е загубил 14 млрд. долара заради пандемията

ФИФА: Футболът е загубил 14 млрд. долара заради пандемията

Международната футболна федерация (ФИФА) изчисли загубите за футбола в резултат на пандемията от новия коронавирус на приблизително 14 млрд. долара в световен мащаб.

Тази цифра представлява около една трета от глобалната икономическа стойност на клубния футбол, който се оценява на около 46 млрд. долара, предаде „Ал Джазира“.

Извънредната ситуация вече накара над 150 футболни асоциации да прибегнат до търсене на финансова помощ от специално създадения фонд за 1.5 млрд. долара, създаден от ФИФА.

„Това ще повлияе и през следващата година“, смята Оли Рен, който е директор на комитета на ФИФА за справяне с COVID-19, както и независим заместник-председател на Комитета за управление. Според него асоциациите извън Европа са пострадали повече „поради относителните си възможности“.

Миналия месец директорът на Асоциацията на европейските клубове, Андреа Анели, прогнозира, че членовете на ръководената от него организация ще загубят около 4.7 млрд. долара в следващите две години.

Всяка национална асоциация може да поиска от ФИФА безвъзмездна помощ на стойност 1 млн. долара, плюс 500 хил. долара за женски футбол.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ